Ontdek het aantal schadevrije jaren op je schadeattest

Vanaf het moment dat je een autoverzekering op je naam hebt staan, bouw je schadevrije jaren op. Het bonus-malussysteem klinkt waarschijnlijk bekend in de oren, maar dit wettelijk bepaald uniforme systeem werd afgeschaft. Nu is iedere verzekeraar vrij om een eigen bonus-malusregeling op poten te zetten. Elke verzekeraar houdt voor deze berekening weliswaar rekening met het aantal schadevrije jaren dat je in de loop der tijd hebt opgebouwd. Aan de hand van het schadeattest kan je officieel bewijzen hoeveel dat er zijn. We leggen gedetailleerd uit wat dit betekent voor jouw autoverzekering.

Wat zijn schadevrije jaren?

Als je geen schade veroorzaakt of juist wel, maar deze schade niet doorgeeft aan je verzekeraar, dan bouw je schadevrije jaren op. Per jaar dat je niets claimt, verdien je één schadevrij jaar. Bijgevolg krijg je korting op je verzekeringspremie. Welke kortingen hiermee gepaard gaan, verschilt per verzekeraar. Geef je schade door, dan verlies je schadevrije jaren. Tenzij je een joker inzet, want dan blijft alles zoals het is.

Tip…

Het is verstandig om niet alle kleine schades te claimen als je zelf verantwoordelijk bent voor de schade en daarbij een omniumverzekering hebt. Je kan de volgende richtlijn hanteren. Zijn de kosten van de schade lager dan je franchise? Geef het schadegeval dan nooit door. En zelfs wanneer je schadekosten slechts iets hoger zijn dan je franchise, bekijk dan het verschil tussen de premieverhoging versus de schadekosten die terugbetaald worden. De kosten kunnen op lange termijn veel hoger zijn dan op korte termijn.

Wat is een schadeattest?

Ben je van plan om over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij? In dat geval moet je een schadeattest opvragen bij alle verzekeringsmaatschappijen waar je de laatste vijf jaar verzekerd was. Dit schadeattest moet je namelijk aan je nieuwe verzekeraar kunnen voorleggen. Op die manier wordt de verzekeraar op de hoogte gesteld van je schadeverleden. Aan de hand daarvan kan je een premie krijgen die start aan dezelfde (kortingsvoorwaarden) bonus-malusgraad.

Wat betekenen schadevrije jaren voor je autoverzekering?

Het uniforme bonus-malussysteem werd op 1 januari 2004 afgeschaft. Iedere verzekeraar is nu vrij om de berekening van de bonus-malus in te vullen zoals die dat wenst. Elke verzekeraar beloont zijn klanten nog steeds voor het schadevrij rijden. Enkel als je zelf verantwoordelijk bent voor het maken van schade verhoogt de premie van je autoverzekering. Hoeveel je premie stijgt, hangt af van de verzekeringsmaatschappij in kwestie.

Ondanks dat je misschien met meer schadevrije jaren begint bij een nieuwe verzekeraar, kan het soms toch de moeite waard zijn om over te stappen. Omdat de berekening van de bonus-malus overal verschillend is. Maak daarom eenvoudig een vergelijking van autoverzekeringen.

Als je nog niet zo lang verzekerd bent en je veroorzaakt een schadegeval, dan kan je korting omslaan in een surplus. Je korting wordt niet kleiner, maar is dan volledig verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een extra bedrag bovenop de basispremie (100%).

Hoe het schadeattest opvragen?

Als je autoverzekeringen vergelijkt, is het handig om te weten hoeveel schadevrije jaren je hebt. Het schadeattest opvragen kan op enkele manieren:

​Vraag het aan je verzekeraar

Het schadeattest beschrijft je schadeverleden van de laatste vijf jaar. Als je in die periode bij verschillende verzekeringsmaatschappijen verzekerd was, moet je een schadeattest bij elk van hen opvragen. Bij het beëindigen van je verzekeringscontract ontvang je het schadeattest normaal gezien automatisch. Je kan er ook naar vragen bij je verzekeraar, die verplicht is om je het schadeattest te overhandigen.

​Vraag het op bij Car@ttest

Je kan je schadeattest ook zelf opvragen bij Car@ttest. De gegevens in deze databank worden niet altijd even goed bijgehouden. We raden je dus nog steeds aan om het rechtstreeks aan je verzekeraar te vragen.

​​Leaseverklaring

Had je een leaseauto? Na afloop van het leasecontract ontvang je een leaseverklaring. Hierin staat hoelang je met de leaseauto hebt gereden en hoeveel schades er zijn geclaimd. De details van deze schadegevallen worden ook beschreven.

​Werkgeversverklaring

Ten slotte, kan je de schadevrije jaren aantonen met een werkgeversverklaring, als je een auto van de zaak had. Dit kan ook door de verzekeraar als document gebruikt worden om het aantal schadevrije jaren te berekenen.

Wat gebeurt er met de schadevrije jaren bij een echtscheiding?

Wat gebeurt er als een koppel, dat jarenlang een auto heeft gedeeld en dus ook samen een autoverzekering heeft gehad, gaat scheiden? Eigenlijk maakt het niet uit wie de verzekeringnemer was. Als beiden als bestuurder werden aangeduid, dan bouwen ze elk individuele rijervaring op. Indien er een schadegeval plaatsvond, dan is het voor de verzekeraar van belang wie deze schade veroorzaakte. De verantwoordelijke zal de schadeclaim op zijn/haar naam dragen.

Bijvoorbeeld: Tinne en Laura hebben besloten om hun relatie te beëindigen. Ze deelden samen vijf jaar lang een fiat en waren beiden als bestuurder opgegeven. In die vijf jaar heeft Tinne één schadegeval veroorzaakt én aangegeven aan de verzekeraar. Beiden kunnen ze een schadeattest aanvragen bij de verzekeraar. Ze hebben beiden vijf jaar rijervaring, maar enkel Tinne heeft één schadegeval veroorzaakt dat op haar schadeattest zal worden vermeld.

Geldigheid schadevrije jaren

Er wordt gekeken naar je schadeverleden in de laatste vijf jaar. Ben je drie jaar onverzekerd geweest, omdat je bijvoorbeeld geen auto meer had, dan worden er nog twee jaren in rekening gebracht. Volgend voorbeeld illustreert:

Kato heeft haar autoverzekering zes jaar geleden opgezegd, omdat ze zich met het openbaar vervoer kon verplaatsen. Vandaag woont ze echter op een afgelegen plek waar een aansluiting met het openbaar vervoer moeilijk is. Ze besluit om opnieuw een auto te kopen en zich te laten verzekeren. De nieuwe verzekeraar kijkt naar haar schadeverleden in de laatste vijf jaar en ziet dat dit onbestaand is. Daarom moet Kato zich opnieuw laten verzekeren als starter (iemand die nog nooit een autoverzekering heeft gehad). 

 

Sommige verzekeraars gaan wel langer terug in de tijd om je schadeverleden te bekijken. Deze verzekeraars doen dit meestal als je vroeger bij hen aangesloten was.

Veelgestelde vragen schadevrije jaren

​Kan ik schadevrije jaren van mijn autoverzekering meenemen naar mijn motorverzekering en omgekeerd? ​

Neen, beide verzekeringen worden apart bekeken, omdat ze te verschillend zijn van elkaar. Wil je zowel een autoverzekering als een motorverzekering afsluiten? Dan is het interessant om deze twee verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten, omdat verzekeraars kortingen kunnen toekennen tot wel 60%.

Tweede auto: kan ik mijn schadevrije jaren meenemen?​

Als je een tweede auto laat verzekeren op jouw naam doe je dit best bij dezelfde verzekeraar. Je kan dan namelijk profiteren van de tweede autoregeling. Je krijgt dezelfde korting op je tweede autoverzekering, ook als je partner de hoofdbestuurder is.

Ik heb schadevrije jaren in het buitenland opgebouwd. Kan ik die meenemen?

Heb je in het buitenland schadevrije jaren opgebouwd en wil je die meenemen naar België? Dan is dat in de meeste gevallen mogelijk. Je vraagt een schadeattest aan je buitenlandse verzekeringsmaatschappij. Laat het attest opstellen in het engels. Een andere optie is om je verzekering te behouden van de verzekeraar in het buitenland. Dit kan als je verzekeraar internationale verzekeringsactiviteiten mogelijk maakt.