Binnenkort kan je hier je schuldsaldoverzekering berekenen

  • Professioneel advies via makelaar Independer (FSMA nr. 0741.664.275)
  • Het goedkoopste aanbod op de markt
  • Offerte in slechts enkele klikken
  • Vraag meteen je verzekering aan
Koppel vergelijkt schuldsaldoverzekeringen via Mijnvergelijker.be

Wat is een schuldsaldoverzekering?

Een schuldsaldoverzekering is een levensverzekering die als waarborg voor je lening dient. Als je overlijdt, betaalt de verzekering het nog uitstaande deel van je krediet aan de kredietgever zodat je nabestaanden de afbetalingen niet meer moeten voortzetten. Er bestaan verschillende formules.

Bij deze formule dekken twee partners zich elk in voor de helft van de lening. Valt een van hen weg door overlijden, dan moet de overlevende partner nog maar een half krediet aflossen.

Bij deze formule dekken twee partners zich allebei voor het hele kredietbedrag in. Overlijdt een van hen, dan moet de andere geen verdere afbetalingen meer doen. De verzekeringsmaatschappij betaalt dan het volledige openstaande bedrag van de lening terug.

De bank biedt verschillende aflossingsformules aan, zoals 100/50, 70/30, 70/60, … Hoewel er minimumvoorwaarden zijn, kun je de formule kiezen die het beste bij jouw situatie past. Je inkomen is hierbij een belangrijke factor. Verdien je bijvoorbeeld meer dan je partner? Dan kan een ongelijke interessant voordelig zijn. Na het overlijden van één partner, betaalt de overlevende partner het deel terug dat overeenkomt met zijn of haar financiële draagkracht.

Bereik de experts van makelaar Independer via telefoon of het contactformulier

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over schuldsaldoverzekeringen vergelijken via Mijnvergelijker.be. We zijn elke weekdag bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.

Is een schuldsaldoverzekering verplicht?

Een schuldsaldoverzekering afsluiten, is niet verplicht, maar kredietinstellingen raden het sterk aan. Zeker bij grote kredieten dient een schuldsaldoverzekering als een extra garantie voor de terugbetaling van het krediet.

Bij wie moet je een schuldsaldoverzekering afsluiten?

Je mag zelf kiezen waar je een schuldsaldoverzekering afsluit. Als je je schuldsaldoverzekering afsluit bij de verzekeraar die de kredietgever van je (hypothecaire) lening aanbeveelt, dan kan je vaak lenen tegen een lagere rentevoet. 

Controleer altijd goed of je niet te veel betaalt. Sommige verzekeraars maken de schuldsaldoverzekering duurder zodat ze een lagere rente kunnen aanbieden. Op die manier kan het verschil in kosten voor de schuldsaldoverzekering toch enkele honderden euro’s per jaar bedragen.

Voor verzekeringen die sinds 1 juni 2024 zijn afgesloten, kan je na een derde van de looptijd van het krediet overstappen naar een andere verzekeraar. Je behoudt in dit geval je voorwaarden en dit zonder extra kosten. Stap je vroeger over, dan kan je de extra korting op je krediet verliezen.

Let op: Kies direct de juiste schuldsaldoverzekering voordat je een hypotheek aangaat. Als je later van verzekeraar verandert, wordt het tarief gebaseerd op een hogere leeftijd, wat vaak duurder uitkomt. Waarschijnlijk moet je ook een medische fiche invullen.

Wat kost een schuldsaldoverzekering ?

De verzekeraar houdt rekening met verschillende risicofactoren als je een schuldsaldoverzekering wil afsluiten. Voor de premiebepaling splitst hij de premie op in de basispremie en een extra premie voor een verhoogd overlijdensrisico. Als hij een bijkomende premie aanrekent, moet hij zeggen waarom. Volgende factoren bepalen de prijs van je schuldsaldoverzekering:

  • Overlijdensrisico: hoe groter de kans op overlijden tijdens de looptijd van je lening, hoe hoger je premie. Ouderdom, maar ook gevaarlijke beroepen of sporten kunnen het risico, en dus de premie van je schuldsaldoverzekering, verhogen.
  • Chronische ziekte en gezondheidstoestand: als je een schuldsaldoverzekering wil afsluiten, moet je vaak een  medische fiche invullen. Soms moet je zelfs een medisch onderzoek ondergaan. Bepaalde chronische ziekten verhogen de premie van je schuldsaldoverzekering. Let op: als je genezen bent van een chronische ziekte, dan mag je verzekeraar dit na een paar jaar niet meer als een verhoogd risico beschouwen. Dit staat bekend als het ‘recht om vergeten te worden’. 
  • Geleend bedrag, looptijd lening en risicoformule: kies je voor een looptijd van 25 jaar i.p.v. 10 jaar, dan kom je in een hogere risicogroep. Hoe langer de lening loopt, hoe meer kans je hebt om tijdens de aflossingsperiode te overlijden. Ook het geleende bedrag bepaalt mee de hoogte van je premie.

Vergelijk schuldsaldoverzekeringen

De prijs van een schuldsaldoverzekering verschilt sterk van verzekeraar tot verzekeraar. Het loont daarom om de verschillende schuldsaldoverzekeringen te vergelijken. Vergelijk via Mijnvergelijker.be.

Is een schuldsaldoverzekering interessant als alleenstaande?

Ook als alleenstaande sluit je best een schuldsaldoverzekering af.. Als je vroegtijdig overlijdt en je familie je erfenis aanvaardt, erven ze ook je openstaande schulden, waaronder je hypothecaire lening.

Hoe betaal je je premie?

De premie van je schuldsaldoverzekering kan je op twee manieren betalen:

  • In een keer betalen: Als je in een keer betaalt, betaal je dit vóór de aanvang van de lening.
  • In meerdere keren betalen: Als je kiest voor een gespreide betaling, heb je meestal je premie volledig betaald na ⅔ van de looptijd van je lening. Als je kiest om in meerdere keren te betalen, rekent de verzekeraar hier vaak fractioneringskosten voor aan. Dit is een meerprijs die je bij een eenmalige storting niet moet betalen.

Kan je je schuldsaldoverzekering inbrengen in de belastingen?

Bedragen die je spendeert aan een schuldsaldoverzekering geven niet langer recht op een belastingvermindering.

Vergelijk schuldsaldoverzekeringen

De prijs van een schuldsaldoverzekering verschilt sterk van verzekeraar tot verzekeraar. Het loont daarom om de verschillende schuldsaldoverzekeringen te vergelijken. Vergelijk via Mijnvergelijker.be.

Wat met schuldsaldoverzekering na afbetaling van je lening?

Je schuldsaldoverzekering stopt automatisch als je je lening hebt afbetaald.

Hoe zeg je je schuldsaldoverzekering op?

Je kan je schuldsaldo verzekering stopzetten. Ink het vakjargon heet dat afkopen. Hierbij moet je letten op twee zaken: 

  • Je riskeert de rentekorting op je woonkrediet te verliezen wanneer je de schuldsaldo stopzet binnen het eerste derde deel van de looptijd.
  • Als je naar een andere maatschappij verhuist, riskeer je daar een hogere premie te betalen. Gezien je hogere leeftijd, kunnen de vooruitzichten voor je gezondheid immers minder goed zijn.

Wie kan je schuldsaldoverzekeringen berekenen?

Je kan een schuldsaldoverzekering rechtstreeks bij een bank of verzekeraar afsluiten. Een schuldsaldoverzekering berekenen via een vergelijkingswebsite, zoals Mijnvergelijker.be, is interessanter. Op basis van de door jou ingevulde gegevens vinden we namelijk direct de interessantste aanbieder in de markt.

We hebben contractueel afgesproken met de verzekeraars met wie we samenwerken, dat de prijs op Mijnvergelijker.be nooit hoger is dan de prijs die zij bij identieke klantgegevens op hun eigen site aanbieden. Een enkele verzekeraar behoudt zich het recht voor om in incidentele gevallen aan een specifieke groep –denk aan de werknemers van een bedrijf– een tijdelijke korting aan te bieden die niet op Mijnvergelijker.be getoond kan worden. Hiervoor moet de klant doorgaans een specifiek aanvraagformulier invullen.