Wat is een rechtsbijstandsverzekering?
Een rechtsbijstandsverzekering bij je brandverzekering vergoedt administratieve en juridische kosten bij een schadegeval aan je woning. Bovendien is je verzekeraar steeds beschikbaar voor vragen rondom je rechten, zelfs als er nog geen geschil is. Een rechtsbijstandsverzekering is niet verplicht en bestaat als aanvullende verzekering of alleenstaande verzekering.
- Aanvullende verzekering: een rechtsbijstandsverzekering kan je afsluiten als aanvullende verzekering bij bijvoorbeeld een brandverzekering of autoverzekering. Je kan enkel beroep doen op je rechtsbijstandsverzekering als de gebeurtenis waarover een geschil ontstaat, samenhangt met de hoofdverzekering.
- Alleenstaande verzekering: een rechtsbijstandverzekering bestaat ook als alleenstaande verzekering. In dit geval hangt ze dus niet samen met een hoofdverzekering. Een alleenstaande rechtsbijstandsverzekering is niet uitgebreider dan een aanvullende.
Bovendien zijn er nog andere aanvullende verzekering die je bij een brandverzekering kan afsluiten. Denk aan een diefstalverzekering of een familiale verzekering.
Wat dekt de verzekering rechtsbijstand bij brand?
Een rechtsbijstandsverzekering heeft je de mogelijkheid om je te informeren over je rechten. Verder dekt de rechtsbijstandsverzekering volgende zaken:
- Kosten op conflict op te lossen: de verzekering neemt ook kosten op zich om conflicten op te lossen. Denk hierbij aan telefoongesprekken, ereloonkosten van experts of advocaten, de verzending van aangetekende brieven, enz.
- Kosten van de gerechtelijke procedure: de rechtsbijstandsverzekering dekt de kosten die voortkomen uit de gerechtelijke procedure. Kosten die je door een rechterlijke beslissing moet betalen, worden niet terugbetaald. M.a.w als je aansprakelijk wordt gesteld en een schadevergoeding moet betalen, dan dekt je rechtsbijstandsverzekering dit niet.
- Schade gedekt door een BA-verzekering: Als je schade moet betalen aan de tegenpartij, kan je soms terugvallen op andere verzekeringen. Denk aan de verplichte BA-verzekering voor je auto, een brandverzekering of een familiale verzekering. Je rechtsbijstandsverzekering komt voor dit type schade dus niet tussen, omdat een andere (verplichte) verzekering dit al dekt.
Wat dekt rechtsbijstandverzekering niet?
Een rechtsbijstandverzekering komt niet altijd tussen. Volgende uitzonderingen zijn van toepassing.
- Schade: een rechtsbijstandsverzekering vergoedt geen schade aan je woning. Dit dekt je brandverzekering. M.a.w. een rechtsbijstandsverzekering vergoedt niet de schade, maar wel de kosten die met het geschil te maken hebben.
- Je bent zelf aansprakelijk: Word je zelf aansprakelijk gesteld? In dit geval komt je verzekeraar niet tussen.
- Opzettelijke schade of misdrijf: bij onopzettelijke schade of een misdrijf komt je verzekeraar uiteraard niet tussen. Ook boetes die hiermee samenhangen, moet je zelf betalen.
- Fraude: als je bij het ondertekenen van de polis al op de hoogte was van cruciale informatie die later aanleiding geeft om beroep te doen op je verzekering komt je verzekeraar niet tussen.
- Contractuele relaties: bepaalde geschillen, zoals contractuele geschillen, zijn niet altijd gedekt. Deze hebben vaak hun eigen voorwaarden. Bekijk dus zeker de kleine letters van je polis.
Let op!
Een rechtsbijstandsverzekering is erg handig, maar vaak sluipen er in de kleine lettertjes van je polis enkele beperkingen. Hou onder meer rekening met volgende zaken:
- Franchise: er geldt meestal geen franchise, maar een minimumbedrag. Dit moet ervoor zorgen dat mensen niet constant beroep doen op hun rechtsbijstandsverzekering.
- Advocaatkosten: de advocaatkosten worden meestal begrensd. Ga dus zeker na tot welk bedrag je rechtsbijstandsverzekering advocaatkosten dekt.
De procedure bij een rechtsbijstandsverzekering
1. De minnelijke schikking
Neem contact op met je verzekeringsadviseur. Zij gaan na in je polis op welke terugbetalingen je precies recht hebt. De verzekeringsadviseur probeert eerst tot een minnelijke schikking te komen. Zo is er geen tussenkomst van de rechtbank nodig.
2. Kies een advocaat naar keuze
Is er geen akkoord met de tegenpartij mogelijk? Neem dan contact op met je advocaat. Je bent altijd vrij zelf een advocaat te kiezen. Vraag je rechtbijstandsverzekeraar je gegevens van je rechtsbijstandverzekering aan je advocaat door te sturen. Verzamel bovendien ook de nodige bewijzen zodat je advocaat voor jou een dossier kan opstellen. Je kan je advocaat vrij kiezen in volgende situaties:
Je bent niet akkoord met je verzekeraar
Als je niet tevreden bent met hoe het schadegeval wordt afgehandeld, kan je het advies van een advocaat naar keuze vragen. Je verzekeraar denkt bijvoorbeeld dat je de zaak in jouw voordeel waarschijnlijk niet wint. In dat geval zijn er twee uitkomsten:
- Je advocaat geeft je verzekeraar gelijk: als je advocaat je verzekeraar gelijk geeft, moet je 50% van consultatiekosten betalen. Je rechtsbijstandsverzekering betaalt de overige 50%. Wil je toch een proces aanspannen, moet je de advocaatkosten zelf betalen. Als je de rechtszaak wint, moet de verzekeraar alle advocaatkosten betalen.
- Je advocaat geeft de verzekeraar ongelijk: is de advocaat het oneens met de verzekeraar? In dat geval onderneemt de advocaat en jij verdere stappen tegen de tegenpartij. De verzekeraar draait dan op voor alle gerechtelijk kosten en dossier- en advocaatkosten.
Een belangenconflict
Een belangenconflict komt bijvoorbeeld voor wanneer de tegenpartij aangesloten is bij dezelfde verzekeraar.
Gerechtelijke, administratieve of arbitrageprocedure
Als je zelf geen advocaat kent, kan je verzekeraar een lijst geven met raadslieden waaruit je zelf mag kiezen.
3. De gerechtsprocedure
Een rechtsbijstandverzekering neemt volgende kosten op zich als het tot een proces komt:
- gerechtskosten
- erelonen van advocaten
- kosten om getuigen op te roepen (bijvoorbeeld uit het buitenland)
- kosten voor het uitvoeren van het vonnis
Ben jij nog op zoek naar een rechtsbijstandverzekering als aanvullende verzekering bij je brandverzekering? Vergelijk op Mijnvergelijker.be verschillende verzekeraars en sluit vandaag nog af!
Brandverzekeringen vergelijken