Blog Technologie Bij elke telecompromotie van provider veranderen: kan je zo je telecomkosten drukken?

Bij elke telecompromotie van provider veranderen: kan je zo je telecomkosten drukken?

23.10.2024 23.10.2024
Tom Dejonghe
2 min

Wie een beetje uitkijkt, tikt bij een telecomprovider geregeld een mooie korting op de kop. Helaas gelden deze promoties meestal alleen voor nieuwe klanten. Is het voordeliger om bij promoties van telecomprovider te veranderen om zo je kosten voor telecom maximaal te drukken?

Je kan vrij van provider wisselen als je tijdelijke promotie bij je huidige operator verlopen is of als je ergens anders een interessantere korting zag. Vergeet hierbij de contractuele verplichtingen niet uit het hoog.

Mag je wettelijk gezien zomaar switchen?

Stel dat je een contract van onbepaalde duur hebt, mag je dat dan stopzetten en naar een andere provider overstappen? Jazeker, dat mag! Een contract van onbepaalde duur kan je al na één maand kosteloos opzeggen. Een abonnement van bepaalde duur mag je dan weer gratis stoppen nadat het zes maanden liep of na een prijsverhoging (tenzij het om een indexering ging waarvan de formule vooraf in het contract stond).

Moet je toch een opzeggingsvergoeding betalen, dan mag die niet meer bedragen dan het abonnementsgeld dat je nog moest betalen voor de resterende termijn van het half jaar.

Bijzondere voorwaarden bij telecompromo’s

Voor sommige telecomcontracten gelden bijzondere voorwaarden. Als promohoppen zomaar is toegelaten staat daar meestal vermeld. Je moet de voorwaarden ook vooraf kunnen raadplegen, vooraleer je online het contract aangaat. Bij de huidige kortingen op bundels en mobiele abonnementen van Proximus, Telenet en Orange konden wij alvast geen voorwaarden vinden die promohoppen in de weg staat.

Maar wat dan met je gratis smartphone?

Wie een gratis toestel bij zijn huidige abonnement kreeg en het telecomcontract vroegtijdig beëindigd, moet vaak de restwaarde van het toestel betalen. Hoeveel je dan nog verschuldigd bent, hangt af van hoelang je contract in totaal loopt (meestal 24 maanden) en hoe dicht je bij het einde zit.

Promohoppen mag

Bij mobiele abonnementen is overstappen ook relatief eenvoudig, beamen zowel Testaankoop als het BIPT. Jimmy Smedts, woordvoerder bij het BIPT: “Oké, je moet dan je simkaart wijzigen, maar je telefoonnummer laten overdragen is niet onoverkomelijk. De kwaliteit van de dekking bij de nieuwe operator kan verschillen, maar dat los je op door over te stappen naar een operator die hetzelfde netwerk gebruikt. Het enige dat je echt tegen kan houden, is die restwaarde van je smartphone of tablet.”

“Voor internet, tv en vaste telefonie zijn de obstakels groter”, gaat Jimmy Smedts verder. Dat beaamt ook Laura Clays, woordvoerder bij Testaankoop: “Tegenwoordig stap je al makkelijker over via Easy Switch. Je nieuwe operator handelt dan de meeste administratieve zaken af met je oude operator. Maar dan nog moet je nieuwe provider langskomen om andere apparatuur te installeren.”

“Ook hier zit je mogelijk met een nog te betalen restwaarde van bijvoorbeeld een tv-toestel bij je bundel”, merkt Jimmy Smedts nog op. “Net als eventuele kosten voor de activatie, installatie, aansluiting en modem, hoewel je vanaf 1 november eigen eindapparatuur moet kunnen aansluiten.”


Gerelateerde artikels

Lees meer over Technologie