Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Blog Tips Ga je op reis? Zo betaal je niet te veel voor mobiele data in het buitenland

Ga je op reis? Zo betaal je niet te veel voor mobiele data in het buitenland

Hoe vermijd je hoge roaming-kosten op reis?
04.08.2021 04.08.2021
Mathias Mariën
2 min

Wie buiten de Europese Unie gebruikmaakt van mobiele data, betaalt roamingkosten, die vaak verschillen van bestemming tot bestemming. Maar ook tussen providers variëren de prijzen. Zo kan een uurtje televisie kijken op je mobiel toestel in Zwitserland duizenden euro’s kosten. Maar hoe vermijd je dat? Welke formules zijn er mogelijk bij een buitenlandse reis? En hoe kan je die activeren? 

Sinds juni 2017 bel, surf en sms je in de Europese Unie aan hetzelfde tarief als in eigen land. Dat betekent evenwel niet dat je overal ter wereld zonder extra kosten gebruik maakt van mobiele data. Zelfs in landen ‘dichtbij’ kan de factuur onaangenaam hoog oplopen voor wie niet goed oplet. Zwitserland bijvoorbeeld, een populaire vakantiebestemming bij Vlamingen, maakt geen deel uit van de Europese Unie en daar betaal je dus wél roamingkosten. Simpel voorbeeld: met een uur tv kijken op je mobiel apparaat verbruik je rond de 1,7 gigabyte, wat je enkele duizenden euro’s kan kosten.

Automatisch blokkeren

De roamingkosten buiten de EU verschillen van land tot land en van provider tot provider. Reis je als Telenet-klant richting pakweg Verenigde Staten of Turkije? Dan lopen de kosten op tot 10 euro per megabyte. Bij Base is dat 9,50 euro en bij Orange 6 euro. In Zwitserland is dat bij Telenet en Base 3 euro per megabyte, terwijl je bij Orange 6 euro neertelt. Belangrijk: zodra je 60 euro mobiele data verbruikt, blokkeren providers automatisch je connectie. De Europese wetgeving verplicht dat, om te voorkomen dat je onverwacht hoge kosten betaalt.

Die blokkering kan opgeheven worden, maar dan moet je er rekening mee houden dat de factuur plots snel kan stijgen. Ook bij Scarlet, dat zich profileert als prijsbreker en gebruik maakt van het 4G-netwerk van Proximus, betaal je roamingkosten. En enkel met de optie Roam Like at Home gebruik je je abonnement in heel Europa en in Zwitserland, zoals in België.

Roaming Pass

Verwarrend, zou je denken. Om die reden hervormt Proximus als eerste zijn roamingtarieven. Met de Daily Roaming Pass kunnen klanten ook buiten de Europese Unie gebruik blijven maken van hun vertrouwde tariefplan. Als klant hoef je zelf niks te doen. Zodra iemand een telefoongesprek of een mobiele datasessie start buiten de EU wordt de Daily Roaming Pass automatisch voor 24 uur geactiveerd. Kostprijs? 5,95 euro voor landen in ‘zone A’, waar heel wat populaire vakantiebestemmingen onder vallen. In de minder bezochte landen in ‘zone B’ bedraagt de toeslag 11,95 euro. In een reeks landen waar nauwelijks Belgische bezoekers komen, geldt het nieuwe aanbod niet.

Héél belangrijk: de Pass zorgt niét automatisch voor een onbeperkt verbruik. Is het datavolume van je Belgische abonnement opgebruikt? Dan val je terug op de roamingtarieven die van toepassing zijn voor dat land. Om de vergelijking door te trekken: in Zwitserland betaal je bij Proximus dan 14,52 euro per megabyte.

Orange heeft een gelijkaardige oplossing. Voor de EU en een reeks extra landen – aangeduid als ‘EU + Best Destinations’ – betaal je 20 euro. Daarvoor krijg je 1 GB mobiele data, 1.000 sms’en en 1.000 belminuten in die selectie landen. Voor een World Plus Pass – waar een land als Marokko toe behoort – betaal je al 110 euro voor 250 MB, 120 belminuten en 120 sms’en. Wie over die limieten gaat, betaalt extra volgens de roamingtarieven.

Je vooraf goed informeren bij je eigen provider is dus de boodschap. Wie bedenkingen heeft over z’n huidige tarief, kan bij de prijsvergelijker z’n abonnement aftoetsen aan de tarieven van andere providers en zo de voordeligste oplossing vinden.


Gerelateerde artikels

Lees meer over Tips

Lees meer over Vergelijken