Blog Vergelijken Grote spelers vs. prijsbrekers: hoeveel goedkoper zijn de prijsbrekers echt?

Grote spelers vs. prijsbrekers: hoeveel goedkoper zijn de prijsbrekers echt?

08.07.2025 08.07.2025
Felix Ferret
2 min

In telecomland zie je soms door de bomen het bos niet meer. Je hebt de grote, bekende merken, en daarnaast een hele reeks prijsbrekers die een stuk goedkoper lijken. Gek genoeg zijn veel van die prijsbrekers gewoon dochterbedrijven van de grote spelers en gebruiken ze hetzelfde netwerk. Waar zit het verschil dan in? En vooral: hoeveel kan jij echt besparen door over te stappen? 

Waarom bij een A-merk blijven?

Als de prijsbrekers zo goedkoop zijn, waarom heeft iedereen dan niet zo’n abonnement? Omdat de grote spelers – Proximus, Telenet en Orange – meer bieden dan enkel een basisdienst. Je betaalt er meer, maar krijgt vaak ook meer terug.

  1. Een breder aanbod: wil je digitale tv? Bij Proximus kies je uit meer dan 80 zenders. Bij dochterbedrijf Scarlet zijn dat er maar 31. Dit geldt ook voor andere opties en diensten.
  2. De beste bundels en extra’s: de A-merken zijn koning in het bundelen van diensten. Ze combineren internet, tv en mobiel met extra’s zoals korting op een nieuwe smartphone of een streamingdienst, zoals Netflix, in je pakket.
  3. Infrastructuur en service: grote spelers investeren fors in hun netwerk, klantendienst en fysieke winkels. Heb je een probleem, dan kan je vaak sneller en op meer manieren geholpen worden.

Waarom toch voor een prijsbreker kiezen?

Waarom zou je voor een uitdager zoals Mobile Vikings, hey!, yoin of Scarlet kiezen? Het antwoord is simpel: de prijs. Zeker als je enkel een gsm-abonnement of een internetverbinding nodig hebt, zijn de verschillen enorm.

  • Voorbeeld gsm-abonnement: als je kiest voor Telenet Mobile 20 GB, betaal je het eerste jaar 267,48 euro, ofwel 22,29 euro per maand, zonder korting. Voor deze prijs kan je onbeperkt bellen en sms’en met 20 GB mobiele data. Bij yoin 25 GB bel en sms je daarentegen onbeperkt met 25 GB mobiele data voor een jaar lang aan 6 euro per maand (4 euro korting per maand). Het prijskaartje voor het eerste jaar: 72 euro.
  • Voorbeeld internet only: zoek je enkel snel, onbeperkt internet? Bij hey! vind je abonnementen met 200 Mbps downloadsnelheid voor 34 à 40 euro per maand. De totale kosten met installatie komen op 408 euro. Bij Orange betaal je voor een gelijkaardige snelheid vaak rond de 50 euro of meer. Bij Orange betaal je voor een eerste jaar een totale kost van 627 euro.

Tel je dat uit op jaarbasis, dan praat je al snel over een besparing van meer dan 200 euro. Bovendien blijkt uit tevredenheidsenquêtes van onder andere Testaankoop dat klanten van deze uitdagers vaak zeer tevreden zijn over de basisdiensten: internet en mobiel.

De uitzondering: wanneer de grote speler goedkoper is

Het klinkt misschien vreemd, maar soms ben je bij een A-merk goedkoper af. Dat is vooral het geval als je een alles-in-één pakket met internet, tv en mobiele telefonie. Momenteel biedt Proximus met Flex + TV + Mobile Easy hier de beste prijs voor. Je betaalt € 45,99 per maand gedurende de eerste zes maanden. Bovendien krijg je ook eenmalige korting van 60 euro via de cashback van Mijnvergelijker.be.

Vergelijk telecom en bespaar!
Vergelijk telecom en bespaar!
Ben je op zoek naar een voordelig telecomcontract? Via Mijnvergelijker.be vergelijk je eenvoudig de verschillende telecomproviders en stap je eenvoudig over.

Lees meer over Vergelijken