Kwaliteit wifi apparatuur en bandbreedte cruciaal voor snel internet
Kwaliteit wifi vaak ondermaats
Is je internet langzaam, komen bestanden niet door of hapert je beeld tijdens streamen? Dan heb je waarschijnlijk last van netwerkcongestie. Hoe ontstaat zoiets en belangrijker, hoe los je dat op? Mijnvergelijker.be weet raad.
Het woord congestie betekent ophoping en wordt veelal gebruikt in medische termen of bij verkeersdruktes. Je kan het internet vergelijken met een snelweg waarover data heen en weer raast. Je snapt dan dat je niet wil dat er file ontstaat en de data zich als het ware ophoopt. Bij netwerkcongestie gaan er te veel overdrachten tegelijk over het internet. Bijgevolg ontstaat er op de digitale snelweg een soort file.
Alles wat je doet op het internet wordt opgedeeld in pakketjes data die heen en weer gestuurd worden over de meest efficiënte routes om hun bestemming te bereiken. Hierna voegt de ontvangende computer de pakketjes weer samen tot bijvoorbeeld een een e-mail, filmpje of een webpagina. Normaliter gaat dat vliegensvlug zonder dat je het als gebruiker doorhebt.
Niet genoeg bandbreedte
Afhankelijk van het internetabonnement dat je af hebt genomen bij je internetprovider, beschik je over een bepaalde bandbreedte. Deze bepaalt de hoeveelheid banen op de digitale weg. Wanneer al die bandbreedte volledigwordt gebruikt, hebben de gegevenspakketjes meer tijd nodig over om van en naar hun bestemming te gaan. Het gevolg: je verbinding wordt langzamer.
Als het hele gezin bijvoorbeeld thuis aan het werk is en er worden ondertussen filmpjes gestreamd en Fortnite gespeeld, dan kan je dat vast merken in je internetsnelheid.
Tip: Goedkoop internetabonnement met veel bandbreedte? Dit zijn de beste om te streamen
Andere redenen voor netwerkcongestie
Het is niet alleen overbelasting dat tot congestie kan leiden. De kans is reëel dat jegebruik maakt van een oude modem of router, of dat je apparatuur niet goed is ingesteld. Heb je apparatuur van je provider, dan kun je daar contact mee nemen om te vragen of alles voldoende recent en goed geconfigureerd is.
Er bestaat ook nog een kans dat je ten prooi bent gevallen aan een cyberaanval van buitenaf. Misschien dat een aanvaller gegevens op jouw computer host en via het netwerk verzendt, waardoor je netwerk belast raakt. Ook virussen of ddos-aanvallen kunnen een rol spelen. Lees hier 5 tips om een wifi-hack te voorkomen.
Zo maak je internet weer snel
Als je het idee hebt dat je internet opeens een stuk langzamer is of als bestanden niet aankomen terwijl je die toch had verstuurd, dan moet je je internetsnelheid testen. Lees hier hoe je dat doet.
Een andere optie om vertragingen te verhelpen, is apparaten zoals spelcomputers, mediaspelers en desktop-pc’s rechtstreeks op je router aan te sluiten met een ethernetkabel. Dat levert nog altijd de snelste en stabielste verbinding op.
Wil je ook op je telefoon vlot streamen? Dit zijn de goedkoopste gsm-abonnementen met veel data.
Lees meer over Technologie