Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Blog Vergelijken Welke internetformule past het best bij je verbruik? Hier moet je op letten

Welke internetformule past het best bij je verbruik? Hier moet je op letten

Welke internetprovider past bij jouw verbruik?
10.08.2021 10.08.2021
Mathias Mariën
3 min

Goed internet, het is wat elke gebruiker wil. De formules die providers aanbieden zijn evenwel sterk verschillend. Wie een internetformule kiest die aangepast is aan zijn gebruikersprofiel, kan echter veel geld besparen. Maar welke formule heb je nodig voor welk verbruik? En waar moet je op letten?

Internetproviders slaan de consument om de oren met formules en prijzen. Het gevolg: vaak betaal je als klant te veel voor wat je eigenlijk maar nodig hebt. Wie het internet enkel gebruikt om mails te beantwoorden en te surfen zonder grote downloads, heeft genoeg aan een basisformule. Grote internetgebruikers die intensief streamen, downloaden, Netflixen en video’s bekijken via kanalen als YouTube, hebben meer baat bij onbeperkt, maar vooral snel internet.

Al moet je als klant rekening houden dat je niet altijd aan dezelfde hoge snelheid kan blijven surfen bij onbeperkt internet. Zo heeft Telenet gebruiksregels voor onbeperkt surfen. Vanaf een bepaald volume – afhankelijk van je abonnement start dat ergens tussen 750 GB en 3 TB – surf je trager tussen 17 uur en middernacht. Na de coronacrisis zal dat in principe weer vanaf 12 uur ’s middags zijn, zoals voorheen het geval was. Die beperking blijft gelden tot je nieuwe maandelijkse periode start. Eerlijk: je moet al erg veel downloaden om aan die volumes te komen. Slaag je toch in, dan brengt Telenet de snelheid terug tot 10 Mbps downstream. Concreet voorbeeld: een muziekbestand downloaden op Spotify van pakweg 12 MB, zal dan ongeveer 10 seconden duren. Bij een normale snelheid duurt dat minder dan een seconde. Hoe groter het bestand, hoe groter het verschil in downloadtijd oploopt. Let wel: tijdens daluren surf je wél nog steeds aan normale snelheid. Ook bij andere operatoren gelden gelijkaardige regels. Scarlet, bijvoorbeeld, verlaagt de downloadsnelheid tot 3 Mbps zodra je een surfvolume van 500 GB per maand overschrijdt.

Snelheid

Wie kiest voor Telenet, haalt wél de hoogste snelheid in huis om te surfen. Bij Telenet kan je tot 400 Mbps (megabit per seconde) krijgen en met een toeslag bij bepaalde abonnementen zelfs 1000 Mbps. Bij Proximus kan je bij onbeperkt surfen voorlopig maximaal 100 Mbps krijgen.

Mbps staat voor megabit per seconde en geeft aan hoe snel de gebruiker informatie van het internet kan plukken. Bij elke provider geldt het principe: hoe hoger de snelheden en data, hoe duurder het abonnement. Niet onbelangrijk: de werkelijke internetsnelheid kan beïnvloed worden door verkeer op het internet en andere technische factoren. Ook bij andere operatoren gelden gelijkaardige regels. Scarlet, bijvoorbeeld, verlaagt de downloadsnelheid tot 3 Mbps zodra je een surfvolume van 500 GB per maand overschrijdt.

Goedkoop internet

Scarlet profileert zich de jongste tijd als grote uitdager van Proximus en Telenet als aanbieder van internet. Hoe? Met scherpe prijzen. Zo kan je als Scarlet-klant onbeperkt surfen voor 32 euro per maand. Een stuk goedkoper dan andere providers, klinkt het. Alleen moet je er wel rekening mee houden dat de surfsnelheid een pak lager ligt, met een maximum snelheid van 50 Mbps en een uploadsnelheid van 4 Mbps. Bij een basisformule met 50GB internetvolume valt dat terug naar 30 Mbps en 2 Mbps.

Ter vergelijking: bij Telenet gaat dat bij onbeperkt surfen tot respectievelijk 400 Mbps en 20 Mbps. Bij Proximus is dat 100 Mbps en 20 Mbps. Bij Orange geniet je van een downloadsnelheid van 100 Mbps en uploadsnelheid van 5 Mbps bij een formule met onbeperkt internet. Hoe je als klant het verschil kan merken? Bij het downloaden van een film van 4 GB zal dat aan een snelheid van 100 Mbps zo’n 6 minuten duren. Met 50 Mbps is dat al 12 minuten. En omgekeerd: aan 300 Mbps doe je er maar 2 minuten over.

De uploadsnelheid is dan weer belangrijk als je zelf data zoals tekst, maar ook muziek, foto’s en filmpjes vanaf jouw computer op het internet wil zetten. En dat gebeurt meer dan je denkt. Uploaden doe je onder meer wanneer je foto’s op Facebook en Instagram post, of wanneer je e-mails verstuurt met een bijlage.

Vergelijk het aanbod

Als klant is het dus vaak moeilijk om het verschil te onderscheiden. En vooral: hoe weet ik nu of een andere provider goedkoper is voor mij? Je vooraf goed informeren bij je eigen provider is dus de boodschap. Wie bedenkingen heeft over z’n huidige tarief, kan bij de prijsvergelijker z’n abonnement aftoetsen aan de tarieven van andere providers en zo meteen de voordeligste oplossing vinden.


Gerelateerde artikels

Lees meer over Vergelijken