Binnenkort vertrekken veel Belgen op wintervakantie. Als je met de auto gaat, zijn er enkele zaken waarmee je rekening moet houden. In welke landen zijn winterbanden bijvoorbeeld verplicht? En moet je een vignet kopen? Mijnvergelijker.be maakte een handige checklist voor een veilige trip.
1. Autovignet
In sommige Europese landen heb je een autovignet nodig. Tegenwoordig kan je kiezen tussen een kleefvignet dat je op de voorruit van je auto kleeft of een digitaal exemplaar dat wordt gelinkt aan de nummerplaat van je wagen.
Let op: bij een online-aankoop is het digitale vignet pas geldig vanaf de 18de dag na de datum van aankoop. Bij een aankoop in verkooppunten is het digitale vignet direct geldig. Zowel in Oostenrijk als Zwitserland heb je een autovignet nodig.
- Oostenrijk: het makkelijkst is om het vignet te kopen aan de grens, of op voorhand online bij VAB, Touring of wegenvignet.be. Je kan ook een digitaal vignet kopen, dat uitgeschreven wordt per nummerplaat. Je koopt een digitaal vignet aan via de ASFINAG webshop, of via de ASFINAG app ‘Unterwegs’. Vanaf dit jaar kun je ook een digitaal vignet voor één dag kopen. Prijs: € 8,60. Vind nog meer praktische info over je wegenvignet in Oostenrijk op volgende website. In Oostenrijk wordt er met behulp van camera’s gecontroleerd of automobilisten over het verplichte vignet beschikken. Heb je dat niet, dan riskeer je een boete van circa 120 euro!
- Zwitserland: je koopt het vignet aan de grote grensovergangen, of het digitaal vignet online (e-vignette.ch). Het vignet is geldig van 1 december 2023 tot 31 januari 2025. Wacht dus met je aankoop als je pas in de krokusvakantie op wintersport gaat. Voor caravans of aanhangwagens is er een tweede vignet vereist. In Zwitserland doet de douane de controle. Heb je geen autovignet, dan krijg je een boete van 200 Zwitserse frank (194 euro). Da’s vijf keer de prijs van het autovignet, je neemt dus beter geen risico.
Naast het autovignet moet je op bruggen of in tunnels vaak tol betalen. Meestal is het bedrag afhankelijk van het type voertuig waarmee je rijdt.
Let op: ook in landen als Frankrijk en Duitsland heb je op alsmaar meer locaties ene milieuvignet nodig voor je auto. Er wordt geen onderscheid gemaakt of je auto nu op gewone brandstof of elektriciteit rijdt.
2. Sneeuwkettingen en winterbanden
Verkeersborden duiden aan waar het nodig is sneeuwkettingen te gebruiken. Zeker in Zwitserland en Oostenrijk is het gewoon handig altijd een paar sneeuwkettingen in de koffer te hebben. De prijs van een set sneeuwkettingen kan oplopen tot 200 euro. Het nadeel is dat je de sneeuwkettingen koopt op maat van je banden. Koop je na een paar jaar een andere auto, dan is het niet zeker dat ze daarop passen. Als alternatief kun je veel beter sneeuwkettingen huren, zoals bijvoorbeeld via de website sneeuwkettingenhuren.be. Je vindt er kettingen vanaf 4 euro per dag.
TIP: huur sneeuwkettingen
De prijs van een set sneeuwkettingen kan oplopen tot € 200. Je moet sneeuwkettingen kopen op maat van je banden. Koop je een andere auto, dan is het niet zeker dat ze daarop passen. Als alternatief kan je ook sneeuwkettingen huren. Bekijk in welke landen winterbanden verplicht zijn.
3. Bijzondere wegregels
Net zoals in België is het in veel Europese landen verplicht om bepaalde veiligheidsaccessoires in je auto te hebben. Wist je bijvoorbeeld dat in Italië en Slowakije niet alleen de bestuurder over een fluovest moet beschikken, maar ook alle inzittenden? Ook is het in sommige landen verboden om bepaalde flitsmelders te gebruiken.
4. Verzekeringen
Om in Europese landen op skivakantie te gaan, volstaat de gewone autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid. Wie wil kan zijn autoverzekering uitbreiden met bijkomende waarborgen. Denk aan een bijstandverzekering.
Let op: de inhoud van je bijstandverzekering verschilt afhankelijk van verzekeraar tot verzekeraar. Zo zit personenbijstand niet altijd inbegrepen bij een bijstandverzekering. Ook voorzien niet alle verzekeraars bijstand in het buitenland, of gelden er beperkingen. Kijk dus goed de algemene voorwaarden van je polis na. Indien nodig, kan je via een aanvullende verzekering een bijstandsverzekering toevoegen aan je auto.
Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen of je kan besparen op je verzekering!