Grote verschillen tussen de ziekenfondsen

Grote verschillen tussen de ziekenfondsen

Iedere Belg is verplicht om zich bij een ziekenfonds aan te sluiten, maar de keuze tussen de mutualiteiten is vrij. Hoe kies je dan het fonds dat het meest geschikt is?

Verschillen

Ziekenfondsen houden zich in de eerste plaats bezig met het (gedeeltelijk) terugbetalen van medische zorgen. Daardoor komt de rekening voor een bezoek aan de dokter, tandarts of apotheker slechts gedeeltelijk op jouw schouders terecht. Het gaat om een wettelijke opdracht, die bij alle fondsen hetzelfde is. Wat je van mutualiteit A terugkrijgt, moet je dus ook van mutualiteit B ontvangen.

Daarnaast verstrekken de ziekenfondsen ook eigen aanvullende verzekeringen en andere voordelen aan hun leden. Ze moeten die dan wel bekostigen vanuit hun eigen middelen. Op deze vlakken onderscheiden de mutualiteiten zich dan ook van elkaar.

Dit laat toe om het fonds te kiezen dat het beste aansluit bij je persoonlijke situatie. Je hoeft daarvoor zelfs niet in de eigen regio te blijven. Zo kunnen Antwerpenaars gerust aansluiten bij en mutualiteit in West-Vlaanderen of omgekeerd.

Van goedkoop tot uitgebreide diensten

Maar hoe kies je dan dit fonds? Je kunt bijvoorbeeld opteren voor het fonds met het laagste lidgeld. De goedkoopste zijn De Voorzorg Limburg (58,80 euro), CM Sint-Michielsbond (regio Asse-Halle en deel van Brussel, 72 euro) en de Socialistische Mutualiteit van Brabant (72 euro). Het duurste is Symbio (123 euro).

Het alternatief is te kiezen voor het fonds dat de beste aanvullende verzekeringen en meeste andere voordelen biedt voor je persoonlijke situatie. Een aantal hebben rechtstreeks te maken met ziekte. Zo bieden een aantal fondsen tegemoetkomingen voor het oppassen van zieke kinderen of volwassen personen. Sommige bieden ook een tegemoetkoming voor een rooming-in, de kosten die je hebt als je in het ziekenhuis bij een opgenomen kind of een ander familielid overnacht. Maar ook voor meer klassieke zaken als tandzorgen en optiek zijn bovenop de wettelijke regelingen bij een aantal mutualiteiten extra tussenkomsten mogelijk.

Ben je veeleer een voorstander van alternatieve geneeskunde, dan kun je bij een aantal fondsen ook een tussenkomst krijgen voor bijvoorbeeld osteopathie, chiropraxie en acupunctuur.

Daarnaast ondersteunen de fondsen vaak ook preventie. Zo bevorderen een aantal het sporten  via het geven van een tegemoetkoming in het lidgeld of het kampgeld van een sportclub of bij deelname aan activiteiten.

Populair zijn ook voordelen bij een geboorte in het gezien. 

En dan is er nog een hele waslijst met diverse voordelen, gaande van een gratis ontbijt ter waarde van 10 euro in de Stiltehoeve Metanoia in Damme over een korting op het behalen van het rijbewijs of een korting op een cursus mindfullness tot een gratis bloedglucosemeting of een tussenkomst bij een mammografie of een slaaptherapie. De hele waslijst met mogelijke voordelen vind je hier.

Checklist

  • Is het belangrijk dat het ziekenfonds een kantoor in jouw buurt heeft? Maak dan je selectie hier.
  • Wil je weten welk ziekenfonds het meeste doet bij een geboorte? Dat vind je hier en hier.
  • Hecht je belang aan een tussenkomst voor brillen en lenzen en voor hoorapparaten. Dan vind je de tussenkomsten van de ziekenfondsen hier.
  • Wil je een steuntje van het ziekenfonds in de beoefening van sport en vrije tijd? Dan vind je de gegevens hier.
  • De tussenkomsten van de diverse ziekenfondsen voor tandzorgen vind je hier.
  • Wil je een beroep doen op een ziekenfonds met een uitleendienst, dan vind je de voorwaarden hier.
  • Heb je soms behoefte aan thuisoppas? Dan vind je de aanbiedingen van de ziekenfondsen hier.
  • Vind je preventie belangrijk, dan vind je interessante voorstellen van de ziekenfondsen hier en hier.
  • Een ziekenhuisopname is zelden leuk. Een ziekenfonds kan de zorgen wat verlichten. De extra steun vind je hier.
  • Geloof je meer in alternatieve geneeskunde. De ondersteuning van de ziekenfondsen vind je hier.
  • Ten slotte vind je hier een lijst met diverse voordelen die de ziekenfondsen bieden.

Overstappen

Wil je overstappen naar een ander fonds dat een meer aangepaste dienstverlening geeft? Dan is dat mogelijk op vier momenten van het jaar: op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Meer info vind je hier.

Lees ook:

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.