Kraamzorg? Het juiste ziekenfonds levert u tientallen euro’s op!

Steeds meer gezinnen maken gebruik van externe kraamzorg om moeder en baby tijdens de eerste dagen en weken na de bevalling bij te staan. De overgrote meerderheid kan daarvoor trouwens rekenen op een toelage van zijn ziekenfonds, al zijn er wel behoorlijk wat verschillen tussen de mutualiteiten onderling.
In 2015 maakten 11.445 Vlaamse gezinnen gebruik van bijkomende ondersteuning na een bevalling. Dat is een derde meer dan in 2011, leert het antwoord op een parlementaire vraag van Vera Jans (CD&V).
Het aanvaarden van hulp bij de opvang van de pasgeborene en een extra handje in de organisatie van het huishouden, wordt dan ook steeds meer geaccepteerd. De kostprijs ervan wordt bepaald aan de hand van het inkomen en het aantal personen ten laste. In 2015 varieerde de kostprijs tussen 0,51 euro en 38,58 euro per uur. Het gemiddelde kwam uit op 8,52 euro.
Toch hoeven de gebruikers niet alle kosten te dragen. Bijna alle Vlaamse ziekenfondsen voorzien immers in tegemoetkomingen.
De Liberale Mutualiteit West-Vlaanderen is het gulste voor jonge ouders. Ze neemt per uur kraamzorg tot 6 euro voor haar rekening, met een maximum van 60 uren. In totaal gaat het dus om een tussenkomst van 360 euro. De dagen moeten wel worden opgenomen binnen de acht weken nadat de pasgeborene de materniteit heeft verlaten.
Ook het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds behoort tot de betere ondersteuners. Hier ontvangen de leden een tussenkomst van 5 euro per uur, met een maximum van 60 uren. Voor een kraamhotel of een kraamcoach betaalt de mutualiteit 100 euro per dag. De diensten moeten worden opgenomen tussen de dertigste dag voor de bevalling en de negentigste dag erna.
Ook het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen komt over de brug met een tegemoetkoming van 5 euro gedurende maximum 60 dagen of 300 euro.
De Christelijke Ziekenfondsen houden het op een tussenkomst van 4 euro gedurende maximaal 30 uren per rechthebbende ouder. Zijn beiden lid, dan kan de vergoeding oplopen tot 240 euro. De dagen dienen te worden opgenomen in de periode van drie maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum tot drie maanden na het ontslag uit het ziekenhuis.
Bij de Liberale Mutualiteit Antwerpen bedraagt de tussenkomst 5 euro per uur, met een maximum van 40 uren.
Is je baby aangesloten bij Bond Moyson West-Vlaanderen, dan betaal je zelf, na tussenkomst van de mutualiteit, slechts 1,50 euro per uur en dit voor maximaal 30 uur kraamhulp.
Bij De Voorzorg Limburg heb je recht op 10 beurten kraamzorg van 4 uur, tot 10 weken na de bevalling. De prijs van kraamzorg is afhankelijk van het gezinsinkomen met een maximum van 7,5 euro per uur.
De Socialistische Mutualiteit van Brabant en Symbio betalen geen tussenkomst.
Spaargids.be maakte een overzicht van de ziekenfonds voordelen bij de geboorte kind, waaronder ook de kraamzorg voordelen.
De tussenkomsten voor kraamzorg maken deel uit van de aanvullende verzekeringen en voordelen die de ziekenfondsen aan hun leden bieden en die ze vanuit hun eigen middelen financieren. Tegenover het voordeel moet u dus ook het lidgeld plaatsen.
Consumenten zijn vrij om zich aan te sluiten bij het fonds dat hen het meest geschikt lijkt. En dat kan ver gaan. Zo zijn mensen niet verplicht om aan te sluiten bij een ziekenfonds uit hun regio. West-Vlamingen mogen gerust aansluiten bij een fonds in Limburg of omgekeerd. Overstappen van het ene fonds naar het andere is op vier momenten van het jaar mogelijk: op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober.
- In de kijker: Uw tanden verdienen de beste tandverzekering
- Welke steun biedt de ziekteverzekering aan hooikoortslijders?
- Hotmail zet berichten van ziekenfondsen automatisch in spam
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.