Wanneer moeten uw kinderen zelf aansluiten bij een ziekenfonds?

Wanneer moeten uw kinderen onder eigen naam aansluiten bij het ziekenfonds?  En wat met kinderen van gescheiden ouders? Bij welke ouder moeten zij tot dat moment staan?

In ons land is iedereen verplicht om aan te sluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsvergoedingen (HZIV). Dat is nodig om de terugbetaling te kunnen krijgen van een deel van uw medische kosten.

Voor jongeren geldt een uitzondering. Zij moeten niet onder eigen naam aansluiten, maar via ‘het boekje’ van hun ouders.

Studenten

Studenten zijn tot hun 25ste aangesloten bij een ziekenfonds via een van hun ouders. Nadien moeten ze een eigen aansluiting nemen, ook al gaan ze nog niet meteen werken. Het maakt ook niet uit of ze intussen thuis of op kot studeren.

Op deze regel bestaat een uitzondering. Studenten die gehuwd zijn of samenwonen met hun partner, moeten ook na hun 25ste niet meteen zelf aansluiten bij een ziekenfonds. Ze mogen ervoor kiezen om aangesloten zijn via de persoon die instaat voor hun onderhoud. Maar dan mogen hun eigen inkomsten bepaalde grenzen niet overschrijden.

Zolang studenten via hun ouders of via hun gehuwde partner zijn aangesloten, betalen ze geen eigen ledenbijdrage, maar ze genieten wel terugbetaling voor medische zorgen.

Werkenden

Wie als werknemer, ambtenaar of zelfstandige gaat werken en een inkomen krijgt, moet onder eigen naam aansluiten bij het ziekenfonds, zelfs al is de betrokkene nog geen 25.

Datzelfde geldt voor wie een werkloosheidsvergoeding ontvangt.

Wie evenwel nog in zijn wachttermijn zit, mag nog steeds aangesloten zijn via zijn ouders. Pas als de betrokkene effectief een uitkering ontvangt, verandert dat.

Duaal leren

Wie ingeschreven is voor duaal leren en leren dus combineert met werken, moet vanaf 1 januari van het jaar waarin hij 19 wordt een aansluiting onder eigen naam nemen bij een ziekenfonds naar keuze.

Dat komt omdat de leerling tot 31 december van het jaar waarin hij 18 wordt via zijn schoolse werkactiviteit nog geen rechten opbouwt voor geneeskundige verstrekkingen zoals doktersbezoeken. Die blijft hij krijgen via het ziekenfonds van zijn ouders.

Anders is het voor uitkeringen met een medische oorzaak. Hiervoor bouwt de leerling duaal leren wel eigen rechten op.  Het gaat om uitkeringen na de periode van gewaarborgde leervergoeding. Dat is na 14 dagen (arbeiderscontract) of 30 dagen (bediendencontract) wegens ziekte of een ongeval. In dat geval sluit de leerling duaal leren best wel onder eigen naam aan.

Bij welke ouder?

Als kinderen via hun ouders aansluiten bij een ziekenfonds beslissen de ouders zelf via welke ouder dat gebeurt. Vinden de ouders daar geen overeenstemming over, dan wordt het kind doorgaans ingeschreven bij de ouder bij wie het fiscaal ten laste of gedomicilieerd is. Indien van toepassing volgt het ziekenfonds de beslissing van de familierechtbank.

Die redenering wordt doorgetrokken naar de terugbetalingen. Die gebeuren doorgaans op de rekening van de ouder via wie het kind is aangesloten. Maar hierop zijn afwijkingen nodig. Zo kan een kind van gescheiden ouders ziek worden bij de andere ouder. Die kan dan vragen dat de tegemoetkoming uitzonderlijk op zijn rekening wordt gestort. Of het kan op een zogenaamde ‘kindrekening’, waarop beide ouders volmacht hebben.

Tip: Hier vindt u een overzicht van de diverse ziekenfondsen in ons land en de voordelen die ze bieden.

 

Lees ook:

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.