België duurder dan andere Europese landen voor telecomdiensten

België behoort tot de Europese top wat hoge telecomprijzen betreft. Maar is onze portemonnee vandaag beter af dan vijf jaar geleden of betalen we nog meer dan onze buurlanden? Hoe bespaar je toch makkelijk op je telecomfactuur?
In 2020 betaalden we volgens het Europese statistiekbureau Eurostat gemiddeld 76 procent meer voor telecommunicatiediensten dan in andere Europese landen. Het BIPT, onze nationale telecomregulator, kwam de voorbije jaren tot dezelfde conclusie in vergelijkende studies naar het Belgische prijsniveau.
Om het verschil concreet te maken, plakt de regulator daar ook prijzen op per abonnement. Op basis van die prijsevolutie zien of ons land een inhaalbeweging heeft gemaakt op het vlak van (goedkopere) telecomprijzen.
Dure mobiele telefonie
Het BIPT voerde niet in 2020, maar in 2019 een prijzenstudie uit. Toen betaalden we gemiddeld 38,60 euro per maand voor een abonnement met 10 GB mobiele data, onbeperkt bellen en sms’en. Met een gemiddeld prijsniveau van 49,08 euro deed enkel Duitsland slechter. Het Verenigd Koninkrijk was met een prijsniveau van 20,83 euro het goedkoopst.
De komst van nieuwe, lowcost-operatoren zorgde voor een prijsdaling. Voor een abonnement met 10 GB mobiele data, onbeperkt bellen en sms’en betalen we vandaag gemiddeld 15 euro. Een pak minder, maar ons land is nog steeds de duurste in vergelijking met onze buurlanden. Daar betaal je maximaal 10 euro.
Het goede nieuws is wel dat we relatief weinig betalen voor abonnementen met grote datavolumes. Voor formules van 30 tot 70 GB betalen we gemiddeld 15 euro per maand. Enkel Frankrijk is goedkoper.
Duurder internet, afhankelijk van snelheid
Voor vast internet zien we een gelijkaardige evolutie. In 2019 betaalde een doorsnee gezin gemiddeld 43,23 euro voor een internetabonnement met snelheden tot 100 Mbps. In Luxemburg, Nederland en het Verenigd Koninkrijk betaalde je toen maandelijks tot 8 euro meer.
Voor een gelijkaardige formule betaal je vandaag 35 euro. Dat is een stuk minder, maar onze buurlanden hebben wel een inhaalbeweging gemaakt. Enkel in Duitsland betaal je vandaag meer voor 100 Mbps. Vooral Nederland en Frankrijk zijn een pak goedkoper.
Ook voor formules met snelheden tot 1 Gbps (1.000 Mbps) is enkel Duitsland duurder. Voor internetabonnementen met snelheden van 200 Mbps behoort België tot de Europese middenmoot. Vijf jaar geleden maakten die formules geen deel uit van de prijzenstudie door het BIPT.
Niet-voordelige bundels
Tot slot nemen we nog een kijkje naar de bundels. We vergelijken de bundels met tv, internet, mobiele en vaste telefonie. Bundels met enkel tv, internet en mobiele telefonie maakten geen deel uit van de BIPT-studie in 2019.
In 2019 was België duurder dan onze buurlanden met een gemiddeld prijsniveau van 106,41 euro. Nederland was de op één na duurste met 103,50 euro. Vandaag is dit gemiddeld net geen 80 euro. België is goedkoper, maar nog steeds duurder dan onze buurlanden. Het prijsverschil is zelfs toegenomen. Zo is Luxemburg vandaag de op één na duurste met een gemiddelde prijs van 70 euro.
Vooral voor de populaire zware bundels zijn in België met voorsprong het duurst, concludeert het BIPT. Gelukkig is er toch heel wat ruimte om te besparen op je telecomfactuur.
Neem vooral je mobiel abonnement onder de loep
Eén van de meest doeltreffende manieren om geld te besparen, is door te vergelijken. Bij een prijsbreker als yoin betaal je slechts 10 euro per maand voor een mobiel abonnement met 25 GB data. Bij grote telecomoperatoren, zoals Proximus of Telenet betaal je gemakkelijk het dubbele voor een abonnement met minder data.
Bundels lijken misschien handig, maar zijn zelden voordelig. Vaak betaal je voor een hogere internetsnelheid of grotere databundels dan je nodig hebt. Bovendien zijn mobiele abonnementen binnen een bundel zelden scherp geprijsd. Meestal bespaar je meer als je je gsm-abonnement los afsluit bij een lowcost-operator.
Kies je diensten slim
Weeskritisch en bepaal of je huidige telecomabonnement nog wel het voordeligste is. Als je nog betaalt voor een vaste lijn, terwijl je die niet meer gebruikt, is dit niet meer interessant. Vergelijk in dit geval de verschillende providers om een telecomabonnement te vinden dat echt bij je past.
Ook voor televisie zijn er slimmere oplossingen. Je hebt geen dure decoder meer nodig om je favoriete programma’s te volgen. Via apps op je smart-tv, tablet of smartphone kijk je net zo goed en goedkoper. Sommige providers bieden daarvoor aparte, goedkopere formules aan die ideaal zijn voor wie het met een beperkt aantal zenders stelt.
Lees meer over Besparen