Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Blog Besparen Breedband in België heeft kaap van 5 miljoen bereikt

Breedband in België heeft kaap van 5 miljoen bereikt

Breedband in België neemt toe.
03.08.2023 03.08.2023
Hanna Deweirdt
3 min

De term breedband (broadband) en snel internet worden vaak in één adem genoemd.  Hoe meer data een breedband tegelijk kan versturen, hoe sneller het internet. Volgens telecomregulator BIPT hebben we sinds 2022 meer dan vijf miljoen vaste breedbandlijnen in ons land.  Die supersnelle connectie is natuurlijk alleen zinvol – en betaalbaar – als je het combineert met een goed abonnement voor vast internet en mobiele telefonie. Mijnvergelijker.be bekeek welke formules in aanmerking komen. 

Tegenwoordig heb je in België bijna overal toegang tot breedbandinternet via kabel, ADSL , glasvezel of 3G en 4G. Glasvezel of fiber is momenteel het breedbandtype waarvan de populariteit het snelst groeit. Deze types zorgen ook voor het snelste internet. Snel surfen op het internet doe je aan een grote gigabitsnelheid. Dat wil zeggen dat je alles tegelijk kan doen – ongeacht hoeveel toestellen op hetzelfde moment met het internet verbonden zijn en ongeacht wat je op die toestellen aan het doen bent. Hoeveel breed je breedband precies moet zijn, hangt af van je internetverbruik.

Een goede formule bij de juiste provider, met een voldoende grote databundel en internet aan topsnelheid, is een must voor wie vlot gebruik wil maken van een lijn met gigabitsnelheid. We vergeleken de kostenplaatjes van de formules die aan de nodige criteria voldoen.  Volgens het BIPT, het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie, verbruiken we steeds meer data via het vaste netwerk. Vandaag komt het gemiddelde verbruik neer op 251 GB per maand.

Fiber-internet van Mobile Vikings

De fiberformule van Mobile Vikings springt meteen in het oog. Je surft onbeperkt (tot 3 TB) met een downloadsnelheid van maximum 1.000 Mbps, ofwel 1 Gbps. Dankzij een tijdelijke promotie zijn er geen opstartkosten en de standaard maandelijkse kosten bedragen 55 euro – of 660 euro per jaar.

Tel je daar enkele euro’s bij, dan voeg je er bovendien gemakkelijk een mobiel abonnement aan toe. Zo bel en sms je onbeperkt voor 12 euro per maand extra, terwijl je 10 GB mobiele data kan verbruiken. Dubbel zoveel data verhoogt de maandelijkse prijs met nog eens 5 euro. Combineer je de formule met onbeperkt bellen, sms’en én surfen (met een maximaal datavolume van 70 GB), dan betaal je maandelijks 81 euro, ofwel 972 euro per jaar. Ga je over de limiet, dan surf je verder aan de veel lagere downloadsnelheid van 512 kbps.

All-Internet Speedboost van Telenet

Een gelijkaardige formule vinden we bij Telenet met All-Internet met Speedboost. Ook hiermee surf je onbeperkt – inclusief op alle 1.500 Telenet-hotspots – aan een downloadsnelheid van 1 Gbps. Ter info: Telenet gebruikt hierbij geen glasvezel, maar een geoptimaliseerde ‘klassieke’ internetlijn. De eenmalige opstartkosten bedragen 135 euro en het abonnement zelf kost je maandelijks 76,14 euro. Met de opstartkosten erbij betaal je het eerste jaar zo 1.048,68 euro.

Ook hier is het mogelijk om de formule te combineren met een mobiel abonnement. De prijs stijgt zo tot 95,39 euro per maand voor een abonnement met onbeperkt bellen, sms’en en surfen (met een maximaal datavolume van 300 GB) op 4G en 5G. Voor het eerste jaar komt dat neer op 1.279,68 euro, inclusief opstartkosten. Net als bij Mobile Vikings surf je kosteloos verder als je de datalimiet overschrijdt, opnieuw aan een snelheid van 512 kbps.

Flex Fiber van Proximus en Home Fiber van Orange

Op de website van Proximus vind je een kaart die je toont of fiber al beschikbaar is in je straat. Als dat het geval is, kan je een pack bestellen en komt een installateur bij je langs voor de installatie van je fiberaansluiting. Er zijn drie verschillende opties voor een bundel met vast internet en mobiele telefonie, waarbij je kan kiezen tussen downloadsnelheden tot 500 Mbps, 2.500 Mbps of 8.500 Mbps voor vast internet.

Orange heeft dan weer het pilootproject Home Fiber lopen, waarmee je vanaf 40 euro per maand fiber in huis haalt – als dat mogelijk is op je adres. Daarnaast biedt de provider op dit moment een formule aan voor vast internet met een maximale downloadsnelheid van 400 Mbps. Je surft verder wel onbeperkt, aan 61 euro per maand. De opstartkosten bedragen 59 euro. Voor het eerste jaar tel je zo 791 euro neer. De opstartkosten vallen weg als je ook kiest voor een mobiele bundel met onbeperkte belminuten en sms’en.

Wil jij graag ook genieten van snel internet? Maak een vergelijking via Mijnvergelijker.be en ontdek welke provider de beste optie biedt.

 


Lees meer over Besparen