Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Blog Vergelijken Hoe snel moet jouw internet zijn? Zo kies je jouw abonnementsformule

Hoe snel moet jouw internet zijn? Zo kies je jouw abonnementsformule

hoe kies je jouw internetabonnement?
10.08.2021 10.08.2021
Thomas Rosseel
2 min

Wat snel is (en moet zijn) voor de ene internetgebruiker, is dat niet voor de andere. Welke snelheid past bij jouw behoeften en bij uitbreiding die van je gezin? Hoe weet je met andere woorden of je momenteel niet te veel krijgt (en dus betaalt) voor wat je eigenlijk maar gebruikt? Of zou je net wel wat meer kunnen gebruiken? We zetten je op weg.

Een fervent onlinegamer en bingewatcher op Netflix heeft alle belang bij een internetpakket met olympische allures. Wie zijn laptop enkele keren per week openklapt om louter wat mails te beantwoorden en op het internet te surfen, is al gebaat bij een basic vermogen. Omdat grote aanbieders je om de oren slaan met tal van internetsnelheden en pakketten, geven we mee wat je min of meer nodig hebt volgens je gebruik. 

Nog even dit: we drukken de snelheid uit in Mbps, wat staat voor megabit per seconde. Mbps, soms ook vermeld als Mbit/s, geeft de maximale snelheid aan voor het downloaden (ontvangen) en uploaden (versturen) van bestanden. Die snelheid is ook een houvast voor hoe snel je een internetpagina opent of pakweg een serie streamt.

Tot 12 Mbps

Met deze internetsnelheid kun je enkel het internet gebruiken om te surfen en wat mails te versturen. Televisiekijken doe je dan het best via de kabel of satelliet. Deze snelheid is niet stabiel genoeg om gebruik te maken van digitale televisie.

Tot 20 Mbps

Deze internetsnelheid is voldoende voor een huishouden met één televisie, één laptop of computer en twee mobiele telefoons. Het is met andere woorden een ideale snelheid als je alleen gebruikmaakt van het internet en/of als samenwonend koppel niet meer dan een drietal apparaten tegelijkertijd gebruikt.

40 à 50 Mbps

Een gemiddeld gezin van vier personen, waarbij de leden het internet niet voortdurend tegelijkertijd gebruiken, zit prima met deze internetsnelheid. Je kunt zonder probleem twee televisies (met digitale verbinding), twee laptops of computers en twee mobiele telefoons tegelijkertijd gebruiken. Gebruik je drie tv’s en drie laptops op hetzelfde moment? Neig dan wel eerder naar 50 Mbps.

80 à 100 Mbps

Woon je met vijf of meer personen onder één dak, elk met een of meer toestellen? Of wil je nog wat sneller downloaden en tegelijk streamen? Met deze snelheid kun je tv-kijken op verschillende televisies en tegelijk mailen, downloaden en video’s streamen. Strijden je kinderen na schooltijd thuis vaak om het internet? Dan is dit een ideale probleemoplosser. 

Tot 200 Mbps

Zijn je kinderen al wat groter en wil iedereen tegelijk streamen en zonder onderbrekingen online gamen? Dan kun je deze snelheid overwegen. Deze snelheid is ook aan te raden in studentenvoorzieningen. Hou wel in het achterhoofd dat je vaak maar 50 procent van deze internetsnelheid daadwerkelijk kunt gebruiken. Sommige apparaten kunnen gewoon niet meer dan 100 Mbps aan, terwijl je dan dus wel voor een hogere snelheid betaalt. 

Nog even het vermelden waard maar voor een select publiek: het supersnelle internet van 500 à 1.000 Mbps. In de praktijk halen veel computers nooit die snelheid vanwege de te beperkte capaciteit. Zie het als elite-internet maar volstrekt overbodig voor gezinnen.

Vergelijk het aanbod

Je vooraf goed informeren bij je eigen provider is dus de boodschap. Wie bedenkingen heeft over z’n huidige tarief, kan bij de prijsvergelijker zijn abonnement aftoetsen aan de tarieven van andere providers en zo de voordeligste oplossing vinden.


Gerelateerde artikels

Lees meer over Vergelijken