Blog Tips Vijf tips waarmee de batterij van je smartphone of laptop langer meegaat

Vijf tips waarmee de batterij van je smartphone of laptop langer meegaat

20.06.2023 20.06.2023
Hanna Deweirdt
3 min

Momenteel is de batterij van je smartphone of laptop nog in prima vorm, en dat zou je het liefst zo behouden. Daarnaast wil je per laadbeurt zo lang mogelijk met je toestel kunnen blijven werken. Wel, lees dan vooral verder en ontdek vijf cruciale tips waarmee je het maximum uit je accu haalt.

1. Laad je batterij op tussen 20 en 80 procent

Heb je nog altijd de reflex om de accu van je smartphone pas opnieuw op te laden wanneer die volledig leeg is? Vroeger was dat een goed idee, maar vandaag hoeft dat zeker niet meer. De huidige lithium-ionbatterijen in smartphones verouderen tegenwoordig zelfs sneller als ze leeg of volledig opgeladen zijn. Vandaar dat je ze het best oplaadt als ze nog voor ongeveer 20 procent vol zijn, tot ze opnieuw op 80 procent staan.

Je smartphone een hele nacht laten opladen, zodat die ’s ochtends op 100 procent staat, is niet optimaal. Het toestel stopt namelijk wel automatisch met opladen als de batterij vol is, maar laadt ook geregeld weer wat bij en verspilt zo dus nodeloos energie. Of ook je laptop dan beter niet een hele dag in het stopcontact blijft zitten? Geen zorg: dat mag wel! Je computer stopt namelijk met opladen als de batterij vol is.

2. Laat je batterij niet te warm of te koud worden

Batterijen houd je het best op kamertemperatuur om ze zo lang mogelijk te kunnen blijven gebruiken. Als je de accu van je smartphone of laptop oplaadt, wordt die sowieso warmer. Je draagbare computer plaats je dan ook het best niet op een kussen, deken of je schoot, want zo blokkeer je de openingen waarlangs de accu afkoelt. Hetzelfde geldt trouwens als je je smartphone oplaadt: ook die haal je dan het best uit het hoesje en leg je beter niet op je zetel of bed.

3. Zet je scherm minder helder

Het beeldscherm van je smartphone en laptop vreet heel wat energie. Om te vermijden dat de batterij te snel leegloopt, zet je het scherm dus beter minder helder. Het klopt dat de meeste smartphones de helderheid automatisch instellen. Maar zelfs dan is het scherm soms nog te helder.

Van helderheid gesproken: misschien biedt je smartphone ook een donkere modus? Of je toestel dan minder energie verbruikt, hangt af van de technologie van je beeldscherm. Een amoledscherm verbruikt inderdaad minder als je de donkere modus inschakelt. Bij een lcdscherm maakt dat geen verschil uit.

4. Schakel nodeloze apps uit

Op je smartphone draaien er ongetwijfeld heel wat applicaties op de achtergrond. Check maar eens hoeveel apps momenteel actief zijn op je telefoon. Het is namelijk niet omdat je ze minimaliseert, dat ze niet meer ‘draaien’. Schakel ze daadwerkelijk uit, zodat ze geen energie meer verbruiken.

Op je laptop starten er dan weer programma’s samen met Windows op, zonder dat je ze effectief gebruikt. Via de instellingen kan je een handig lijstje oproepen van alle applicaties die automatisch opstarten. Per programma bepaal je dan makkelijk of het wel of niet moet starten. Let wel op dat je geen cruciale toepassingen deactiveert, zoals je antivirussoftware.

5. Kies zo veel mogelijk voor wifi, of helemaal geen signaal

Heb je slechte 4G-ontvangst met je smartphone? Dan moet je toestel ‘harder’ werken om die verbinding te behouden, waardoor je batterij sneller leeg geraakt. Vandaar dat je best zo veel mogelijk voor wifi kiest, als die beschikbaar is. Is er geen wifi voorhanden? Zet dan de wififunctie uit, zodat je smartphone er niet continu naar zoekt. En terwijl je bezig bent: heb je geen bluetooth nodig? Zet dan ook die uit. Zo bespaar je nog meer: alle beetjes helpen.


Lees meer over Tips