Betaalt uw ziekenfonds anticonceptiva terug?

Betaalt uw ziekenfonds anticonceptiva terug

Veilig vrijen beschermt uw gezondheid en draagt bij tot uw gemoedsrust. De federale overheid heeft daarom de terugbetaling voor voorbehoedsmiddelen vorig jaar stevig uitgebreid. Onder meer de pil en het spiraaltje zijn nu gratis voor vrouwen tot 25 jaar, terwijl iedereen op een volledige terugbetaling van de morning-afterpil kan rekenen. Maar hoe zit het met andere voorbehoedsmiddelen en hoe doorslaggevend is de keuze van uw mutualiteit?

De federale overheid trok de leeftijd voor de terugbetaling van enkele courante voorbehoedsmiddelen vorig jaar op van 21 jaar naar 25 jaar. De tegemoetkoming verschilt naargelang van het product, maar stemt overeen met een bedrag van drie euro per maand. Onder meer de pil en het spiraaltje behoren tot het lijstje via het RIZIV terugbetaalde anticonceptiva. Het volledige overzicht raadpleegt u hier.

Voor de morning-afterpil bedraagt de tegemoetkoming negen euro per doosje. De leeftijdsgrens van 25 jaar geldt niet voor deze pil. Wie een uitkering geniet, valt ook voor de andere voorbehoedsmiddelen niet onder een leeftijdsrestrictie.

 

Hoe krijgt u die tegemoetkoming?

U geniet automatisch van de tegemoetkoming volgens het systeem van de derde-betaler. Dat betekent dat de zorgverlener de tegemoetkoming van de ziekte- en invaliditeitsverzekering rechtstreeks van het ziekenfonds ontvangt. De patiënt betaalt enkel het eventuele remgeld. U hoeft bij de apotheek enkel uw voorschrift en identiteitskaart voor te leggen.

Voor de morning-afterpil is geen voorschrift vereist. Voor implanteerbare voorbehoedsmiddelen verloopt alles via de ziekenhuisapotheker. Indien een rechtstreekse verrekening niet mogelijk is, ontvangt u van de apotheker een attest voor het ziekenfonds, dat de tegemoetkoming op uw rekening overschrijft.

 

Als u ouder bent dan 25

Naast de wettelijke tegemoetkoming voorzien sommige ziekenfondsen in een extra tussenkomst, die ook na uw vijfentwintigste geldt. De Socialistische Mutualiteit Brabant betaalt bijvoorbeeld 40 euro per jaar terug voor vrouwelijke anticonceptiemiddelen. Het gaat onder meer om de pil, prikpil, vaginale ring, pilpleister, het spiraaltje en het contraceptief implantaat.

De verschillende afdelingen van de Liberale Mutualiteit staan garant voor een tegemoetkoming van 30 euro per jaar voor wie recht heeft op het Groeipakket (de voormalige kinderbijslag). Bij Mutplus, dat onder meer in Vlaams-Brabant actief is, geldt een terugbetaling van 50% in de aankoopprijs van de contraceptiepil, de contraceptieve patch of vaginale ring, aangekocht bij de apotheker, met een maximum van 30 euro per kalenderjaar. Het fonds betaalt eveneens 50% terug op de aankoopprijs van het spiraaltje, het implantaat of de contraceptieve injectie, met een maximum van 75 euro per periode van drie kalenderjaren.

Bij het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen en het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds bedraagt de tegemoetkoming maximum 25 euro per jaar.

De Voorzorg en Bond Moyson  voorzien voor alle leeftijden in een extra terugbetaling voor contraceptie. Bij de pil, vaginale ring, prikpil of pleister gaat het om 15 euro per jaar, voor het spiraaltje om 45 euro driejaarlijks, bij een implantaat om 45 euro om de 2 jaar en negen maand en bij een sterilisatie om eenmalig 45 euro. Het totale plafond per kalenderjaar bedraagt 45 euro. Bij De Voorzorg Limburg en Bond Moyson West-Vlaanderen staat sterilisatie niet in dat lijstje vermeld.

Bij de onafhankelijke ziekenfondsen Partena en OZ – die binnenkort samensmelten tot Helan -  is er geen tegemoetkoming voor vrouwelijke anticonceptiemiddelen. Het OZ betaalt wel tot 20 euro per jaar terug voor condooms. CM beperkt zich eveneens tot de wettelijke tegemoetkoming.

 

Terugbetaling condooms

De terugbetaling van het condoom is minder courant. Naast de tussenkomst van OZ betalen ook De Voorzorg en Bond Moyson per kalenderjaar 15 euro terug. De verschillende afdelingen van de Liberale Mutualiteit bieden een tegemoetkoming van 30 euro per jaar voor wie recht heeft op het Groeipakket, de voormalige kinderbijslag.

 

Lidgeld

U houdt er wel best rekening mee dat anticonceptiva slechts één van de vele redenen tot tegemoetkoming vormen. Het totaalplaatje van onder meer steun bij de geboorte van een kind, oog- en tandzorg neemt u best in de keuze van uw ziekenfonds mee. Daarnaast speelt ook de jaarlijkse premie een belangrijke rol. Mijnvergelijker.be bundelt de tegemoetkomingen van de verschillende mutualiteiten per behandeling in een handig vergelijkend overzicht. U leidt eruit af dat ook de jaarlijkse lidgelden uiteenlopen: van 81,60 euro bij de Socialistische Mutualiteit Brabant tot 102,80 euro bij het Onafhankelijk Ziekenfonds.

 

Lees ook:

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.