Slechts 1 op de 4 veranderde ooit van ziekenfonds

Minder dan een kwart van alle Vlamingen veranderde ooit al van ziekenfonds. De meesten hebben dan ook geen inzicht in wat een ziekenfonds allemaal te bieden heeft. Ze vinden bovendien dat het om oubollige en inefficiënte instellingen gaat. Dat alles blijkt uit onderzoeken van Partena Ziekenfonds.
Maar liefst 72% is nog nooit veranderd van ziekenfonds. Velen blijven gewoon bij hetzelfde ziekenfonds aangesloten als hun ouders. Het overgrote deel (91%) van wie wel al veranderde, deed dat slechts één keer.
Toch ziet Partena enkele verschuivingen optreden. Consumenten worden steeds kritischer, ook op zorgvlak. Ze kijken met toegenomen verwachtingen naar de dienstverlening van een ziekenfonds.
Het hele zorglandschap verandert ook. “Steeds meer zorg gebeurt niet binnen ziekenhuisopname, of men verlaat het ziekenhuis sneller. De cijfers van langdurige arbeidsongeschiktheid stijgen. Er wordt volop ingezet op herintegratie van zieken op de werkvloer. Het aantal chronisch zieken stijgt. Er zijn steeds meer mogelijkheden om langer zelfstandig thuis te wonen. En de Vlaamse sociale bescherming werd volledig hervormd. Dan is het belangrijk je weg te vinden door alle zorgverstrekkers, subsidies, terugbetalingen etc. en objectief advies te krijgen, ” liet woordvoerster Sarah Masschelein van Partena optekenen.
De ziekenfondsen moeten zich dan wel een moderner imago aanmeten. Nu staan ze voor iets meer dan de helft van de Vlamingen nog gelijk aan een administratieve rompslomp: klevers op doktersbriefjes plakken, formulieren invullen en in de wachtrij plaatsnemen.
Jonge gezinnen en mensen tussen 18 en 44 jaar vinden dat ziekenfondsen meer moeten inzetten op allerlei digitale toepassingen.
Spaargids.be maakte een overzicht van wat de diverse ziekenfondsen aanbieden aan hun leden en wat u moet doen als u wil veranderen van ziekenfonds.
- Hotmail zet berichten van ziekenfondsen automatisch in spam
- In de kijker: Uw tanden verdienen de beste tandverzekering
- Welke steun biedt de ziekteverzekering aan hooikoortslijders?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.