Autosleutels kwijt? Dit zegt je autoverzekering!

Autodealer verkoopt auto en geeft sleutels af aan koppel
blank
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Je autosleutels kwijtraken is niet prettig. Maar wat doe je als je ze helemaal niet terugvindt? Hoe krijg je een reservesleutel en in welke mate komt je verzekering tussen? In dit artikel vind je een antwoord op al je vragen.

Sommige mensen hebben een autosleutel. Anderen gebruiken een sleutelkaart of sleutelalarm om hun auto te starten. Het verlies ervan of een lege batterij zorgen dan ook voor een hoop problemen. Maar wat moet je doen als het jou overkomt? 

Autosleutels kwijt: dit moet je doen

1. Autosleutel gestolen: bel de politie en blijf bij je auto

Bel onmiddellijk de politie en je verzekeraar en doe aangifte van de (vermoedelijke) diefstal. Zo beschik je over een proces-verbaal dat je aan je verzekeraar kan overhandigen. Je verzekeraar zal tijdens het telefoongesprek vertellen wat de volgende stappen zijn. Zo kan hij bijvoorbeeld vragen om de sloten van je auto te laten aanpassen of een extra sleutel te laten bijmaken. Wacht in ieder geval op de toestemming van de verzekeraar om je sleutels te laten vervangen.

Let op: vermoed je dat je sleutel gestolen is, blijf dan bij je wagen. Professionele dieven kunnen dankzij je afstandsbediening je wagen snel vinden en stelen. 

2. Autosleutel verloren: bel naar je garage 

Vermoed je dat je sleutel niet gestolen is, bel dan naar je garage. Geef je chassisnummer en het kentekenbewijs van je auto door om een nieuwe autosleutel aan te vragen. 

Autosleutel met transponder

De meeste autosleutels met transponder zijn uitgerust met een startonderbrekingscode. Deze code vind je terug op de aankoopfactuur van je wagen. Als je de factuur niet meer hebt, kan je ook een duplicaat van de sleutel laten maken met je reservesleutel. Het kost een pak meer om een duplicaat te laten maken van een sleutel met transponder dan van een gewone sleutel. Niet alleen moet de code op de chip in de sleutel gezet worden, hij moet ook ingelezen worden in de boordcomputer om je auto weer te laten starten. De reservesleutel heeft meestal geen transponder en is dan echt als reserve bedoeld, voor wanneer je je normale sleutel kwijt bent.

Gewone autosleutel

De sleutels van oudere auto’s hebben meestal geen afstandsbediening. Zo’n sleutel is op ongeveer een kwartiertje bijgemaakt en kost je ongeveer 30 euro. Hiervoor kan je meestal bij een slotenmaker terecht.

3. Batterij van je autosleutel leeg: dit moet je doen

Gebruik de fysieke noodsleutel

Een startsysteem zonder sleutel is ontzettend handig, maar wat als je batterij leeg is? Bij de meeste modellen zit er een fysieke autosleutel verstopt in de digitale sleutel. Deze auto’s beschikken ook over een sleutelgat dat verborgen zit onder een kapje naast of bij de handgreep. Klik het kapje open en gebruik de fysieke sleutel op het portier te openen.

Start de auto op een alternatieve manier

Als de batterij van de afstandsbediening leeg is, herkent de auto vaak niet meer dat de sleutel aanwezig is. Daarom beschikken sommige modellen over een uitsparing waarin de noodsleutel past. Bij andere modellen moet je de sleutel met lege batterij tegen een gemarkeerde plek aan de stuurkolom of bij de startknop houden om je auto opnieuw te starten. Bekijk het instructieboekje om te weten welke methode bij jouw auto van toepassing is. Krijg je de auto aan de praat, rij dan even langs de garage voor een nieuwe batterij voor je afstandsbediening.

Welke kosten zal je verzekeraar vergoeden?

Het verlies van je autosleutel is helaas niet verzekerd door de meeste autoverzekeraars. Je moet de (vervang)kosten dus zelf betalen. Diefstal van je autosleutels is gedekt als je over een mini-omnium of een full omnium beschikt. De verzekeraar vergoedt de kosten die je maakt om je sleutels te vervangen en de vervangsleutels zelf. Hiervoor heeft de verzekeraar wel een proces-verbaal nodig.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!