Auto leasen of kopen? Welke optie kies je het beste?

Autodealer verkoopt auto en geeft sleutels af aan koppel
blank
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Een auto kopen en onderhouden kost behoorlijk wat geld en tijd. Daarom loont het om als particulier een offerte te vragen voor een autolening als voor een leasingformule. Maar welke optie is het beste: een auto leasen of kopen? Wie twijfelt tussen een auto leasen of kopen vind in onderstaand artikel alle voor- en nadelen opgesomd. Zo maak je zelf de beste keuze.

Auto leasen

Wat is auto leasen? Wie zijn auto least, huurt een auto voor een bepaalde periode bij een leasingmaatschappij. Je betaalt hiervoor een maandelijks bedrag dat gebaseerd wordt op het aantal kilometers per jaar en de duur van de lease. Leasing die voor particulieren wordt aangeboden, noemt met private leasing of privéleasing.

Private lease voordelen

  • Lease bedrag wordt vooraf bepaald: Je weet aan het begin van je leasecontract hoeveel de totale huur van de auto je exact zal kosten. Er zijn dus geen jaarlijkse aanpassingen of indexeringen. Je hebt absolute gemoedsrust, omdat je zelf ook helemaal niets meer hoeft te doen. Je legt van tevoren vast hoelang je met de auto wil rijden (de looptijd van de leasing) en hoeveel kilometers je jaarlijks zal afleggen. In functie daarvan wordt je een maandelijks te betalen leaseprijs voorgesteld. Let op! Hou ook rekening met wat er wordt aangerekend als je méér kilometers per jaar doet dan je opgegeven hebt in het contract.
  • Alles kosten inbegrepen: Je hoeft je niet te bekommeren over de inschrijving van de auto. Bovendien zijn kosten voor onderhoud, banden, verkeersbelasting, reparaties en verzekering in het vooraf bepaalde bedrag inbegrepen.
  • Geen koper zoeken: Is de periode van de leasing ten einde, dan lever je de auto weer in en klaar. Je hoeft dus zelf geen koper te zoeken voor je wagen als je hem niet wil behouden na afloop van de leasetermijn.

Private lease nadelen

  • Franchise bij schadegeval: Je betaalt een franchise bij een schadegeval. Daarnaast is ook de brandstof en uiteraard verkeersboetes niet inbegrepen.
  • Beperkte keuze: Meestal heb je maar een beperkte keuze van leasewagens,
    omdat leasemaatschappijen net die modellen kiezen waarvoor ze de grootste kortingen krijgen bij de fabrikant. Of de grootste restwaarde, als de auto nadien doorverkocht wordt. Wil je toch absoluut het model dat je in gedachten had, dan betaal je daar in de private lease vaak wat meer voor.
  • Verzekeringsmaatschappij niet zelf kiezen: Je kan ook niet zelf de verzekeringsmaatschappij kiezen. Dat wil zeggen dat je zeker niet altijd de goedkoopste premie in de wacht sleept.

Auto kopen voordelen

Hierbij koop je gewoon je auto, en betaal je de volledige aankoopprijs of leen je een deel van of het volledige bedrag.

Je hebt alles zelf in handen, van begin tot einde. Je kiest ook zelf je verzekeringsmaatschappij, en kunt de prijzen van verschillende verzekeraars naast elkaar leggen. Op dezelfde manier kan je gaan shoppen voor je autolening. Niet alleen bij banken, maar ook bij het automerk zelf. Zeker voor elektrische auto’s en plug-inhybrides zijn de rentetarieven van autoleningen zeer concurrentieel, en betaal je minder dan 3%.

Auto kopen nadelen

  • Zelf kosten betalen: Je blijft zelf verantwoordelijk voor het betalen van de onderhoudskosten, verkeersbelasting, de verzekering en alle andere onverwachte onkosten.
  • Onderhoudskosten en dergelijke wisselen: Enkel de rente voor je lening staat een aantal jaar vast. De prijs van onderhoudskosten en wisselstukken stijgt elk jaar, en aan die prijsinflatie ontsnap je dus niet in de loop der jaren.

Wat is goedkoper auto leasen of kopen?

Of een auto leasen of kopen goedkoper is, kan niet eenduidig beantwoord worden. Zo verschilt het bedrag dat je betaalt voor een private lease van merk tot merk. Daarentegen is het belangrijk rekening te houden met de bijkomende kosten voor andere verzekering, verkeersbelasting, onderhoud, enzovoort.

Wil je een auto leasen? Vraag dan zeker een gedetailleerde offerte van de leasemaatschappij op, zodat je goed kunt vergelijken. Vraag ook na wat er gebeurt als je méér kilometers per jaar doet dan opgegeven in het contract. Check hoe het zit met de franchise die je betaalt bij een schadegeval met je auto van de leasemaatschappij.

Leg er dan de offertes voor leningen bij diverse banken bij, en probeer een inschatting te maken van de bijkomende kosten. Alleen zo kan je uitpluizen of je beter een auto least of koopt.