Autoschade en van de dader geen spoor? Dit moet je doen!

Vrouw ontdekt schade aan haar geparkeerde wagen en belt verzekeraar.
blank
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Wat als je na een daguitstap vaststelt dat er een ferme deuk in de deur van je geparkeerde wagen zit en er geen spoor van de dader is? Dekt je verzekering de schade? En wat moet je doen om klacht in te dienen tegen onbekenden? Mijnvergelijker.be geeft een handig stappenplan.

Schade aan geparkeerde wagen: stappenplan

1. Leg klacht neer bij de politie

Hoe beperkt de schade ook is, doe altijd aangifte bij de politie. Weet je niet wie de schade heeft veroorzaakt, leg dan klacht neer tegen onbekenden. De politie stelt dan op basis van je verklaringen een proces-verbaal op. Omschrijf daarin zo gedetailleerd mogelijk de schade en leg foto’s van je beschadigde auto voor aan de politie. Dankzij camerabeelden en ANPR-camera’s is de kans reëel dat de dader gevat wordt.

2. Doe aangifte bij je verzekeraar

Ga met het proces-verbaal naar je verzekeraar om aangifte van de schade te doen. Vermeld het pv-nummer van de klacht en vervolledig het dossier met foto’s van je beschadigde auto. Weet wel dat niet elke autoverzekering schade door onbekenden dekt.

  • Verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid: deze vergoedt enkel de schade die je zelf toebrengt aan de tegenpartij als je een ongeval veroorzaakt. Bij schade of vandalisme door een onbekende, moet je de herstelling van je eigen wagen zelf betalen. 

Belangrijk: heb je een bijkomende verzekering rechtsbijstand afgesloten, dan komt die wél tussen mocht de dader achteraf toch gevonden worden. De verzekering kan je helpen met juridische bijstand of een advocaat om de herstellingskosten van de tegenpartij terug te vorderen.

  • Verzekering mini-omnium: ook deze komt niet tussen bij schade of vandalisme aan je wagen door een onbekende automobilist. Ook hier is een bijkomende verzekering rechtsbijstand nuttig, mocht de dader achteraf toch gevonden worden.
  • Verzekering full omnium: deze dekt naast schade aan derden ook de eigen materiële schade aan je wagen, zelfs als je in fout bent of als er schade is door onbekenden. Weet wel dat heel wat polissen een franchise voorzien, zodat je een deel van de schade toch zelf zal moeten betalen. Check eerst het franchisebedrag vooraleer je aangifte bij de verzekeraar doet. Valt het schadebedrag mee, dan kan je beter op eigen kosten de herstelling doen. Op die manier stijgt je verzekeringspremie niet.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Op Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!