Bekijk je autoverzekering wanneer je naar de keuring moet!

Garagist controleert tijdens autokeuring de onderkant van de auto.
blank
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Moet je binnenkort naar de autokeuring? Ook al kwamen ze de laatste tijd negatief in het nieuws, angstzweet hoe je alvast niet te hebben. Integendeel: je doet zelfs financieel voordeel op als je je verzekering eens goed onder de loep neemt wanneer je naar de autokeuring moet.

Hoe weet je wanneer je naar de keuring moet?

Als je auto 4 jaar oud is, krijg je een uitnodiging voor de technische controle. Is je auto goedgekeurd dan krijg je een groen keuringsbewijs. Daarna ben je zelf wettelijk verplicht om op te volgen wanneer je je voertuig moet laten keuren. Hoe lang het keuringsbewijs geldig is, staat vermeld op je keuringsbewijs .
Heeft je wagen minder dan 100 000 km op te teller dan moet je hem pas twee jaar later opnieuw laten keuren.

Tips voor je autokeuring:

  1. Maak een afspraak: Wie zonder afspraak komt, verliest vaak veel tijd. Met een afspraak vermijd je dat de autokeuring een zenuwslopende bedoening wordt.
  2. Maak van je eerste keuring gebruik om ook je autoverzekering onder de loep te nemen. Zo bespaar je op je verzekering!

Waardevermindering na vier jaar

De verjaardag van je auto is een perfect moment om stil te staan bij de verzekering. Er is geen beter ogenblik om jezelf een paar vragen te stellen. Dit zijn de twee belangrijkste.

  1. Is het nog nuttig om je auto full omnium te verzekeren? Is je auto jonger dan vier jaar, dan is hij nog redelijk wat waard. Als je een full omniumverzekering hebt, betaalt de verzekeraar dus bij diefstal of perte totale nog een behoorlijke schadevergoeding.
  2. Is je auto ouder dan vier jaar, dan is de waarde van je auto heel wat verminderd omdat de verzekeraar een afschrijvingspercentage toepast op de oorspronkelijke waarde van je auto. In je autoverzekeringscontract staat aangegeven welk afschrijvingspercentage precies wordt toegepast om de waardevermindering van je auto te berekenen. Beter zeg je je full omnium na vier jaar op om over te schakelen naar een mini-omnium. Die is gevoelig (tot 30%!) goedkoper en dekt je tegen brand, diefstal of inbraak, glasbreuk, aanrijding met dieren, storm en hagel en andere natuurkrachten.
  3. Heb je nog wel de goedkoopste verzekering? Door de inflatie stijgt momenteel elk jaar de prijs van de premie van je autoverzekering. Bovendien rekenen sommige verzekeraars de prijsstijgingen veel zwaarder door dan andere.De meeste verzekeraars hanteren zelfs promotie-tarieven om nieuwe klanten aan te trekken, waardoor je geld kan besparen door over te stappen naar een andere verzekeraar . De enige manier om te weten of je niet te veel betaalt? Door autoverzekeringen te vergelijken! Met Mijnvergelijker.be vergelijk je in een handomdraai diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kunt besparen op je verzekering.

Zo verander je van verzekeraar

Je lopende verzekeringscontract moet je ten laatste drie maanden vóór de jaarvervaldag opzeggen. Ben je verhuisd, kocht je een andere auto of heb je net een ongeval gehad? Dan kan je je autoverzekering onmiddellijk opzeggen mits een opzegperiode van één maand. Als je beslist om je full omnium te wijzigen naar een mini-omnium of een ‘gewone’ verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, hoef je ook geen opzegtermijn van drie maanden te respecteren.

Het volstaat om de verzekeraar te verwittigen vóór de jaarlijkse vervaldag van je verzekering. Zo kan hij je polis meteen aanpassen. Past je verzekeraar een tariefverhoging toe of wijzigt hij de algemene voorwaarden, dan hoef je de vervaldag van je verzekering niet af te wachten, maar kan je onmiddellijk opzeggen. Je hebt hiervoor één tot drie maanden de tijd nadat de verzekeraar je op de hoogte heeft gebracht. De termijn die van toepassing is op jouw verzekering vind je terug in je polis.