Betaal je als 20-jarige of 65-plusser meer voor een autoverzekering?

Ouder koppel rijdt samen in de wagen bij goed weer.
blank
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen
vergelijk hier autoverzekeringen

Uit cijfers van het Kenniscentrum verkeersveiligheid (2012) blijkt dat meer dan een derde van alle letselongevallen wordt veroorzaakt door 18- tot 31-jarige automobilisten. Ligt dit aan onvoorzichtig rijgedrag of het missen van ervaring? Ervaring speelt in elk geval een aanzienlijke rol. Welke impact heeft je leeftijd dan op de prijs van je autoverzekering? Mijnvergelijker.be legt het je uit.

Bonus-Malus

Elke verzekeraar hanteert zijn eigen bonus-malussysteem. Daardoor verschillen de bijbehorende kortingen of toeslagen gekoppeld aan de bonus-malusgraad. Doorgaans start je, als onervaren bestuurder, in bonus-malusgraad 11. Je betaalt dus initieel meer voor je autoverzekering. Vaak worden ook hogere vrijstellingen of specifieke, strengere voorwaarden bepaald.

Verzekeraars bieden echter ook vaak oplossingen. Een voorbeeld hiervan is een cursus defensief rijden. Tijdens zo’n cursus leer je om verkeerssituaties juist in te schatten en er gepast op te reageren, om zo een ongeval te kunnen vermijden. Na het volgen van de cursus en het slagen in de proeven, ontvang je hiervan een attest. Sommige verzekeraars verlagen op basis van dit attest je bonus-malusgraad. Dat zorgt dan meteen voor een lagere premie.

De rijervaring die je opbouwt, neem je ook mee in de berekening van je premie voor het volgend verzekeringsjaar. Elk schadevrij jaar zorgt voor een daling van je bonus-malusgraad, en dus voor een daling van je premie.

Meer rijervaring, dus goedkopere premie?

Niet alleen jongeren hebben soms moeite om een goedkope autoverzekering te vinden, ook voor 65-plussers is dit niet altijd evident. Ondanks een pak rijervaring, en vaak een aanzienlijk aantal schadevrije jaren, is het voor deze groep soms moeilijk om een autoverzekering af te sluiten aan een interessante premie.

Nochtans, volgens Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, zorgen bestuurders in de leeftijdscategorie van 61 tot en met 70 jaar, voor nog geen 5% van de schadegevallen (cijfers uit 2018). Dit heeft ongetwijfeld ook te maken met het feit dat ze minder kilometers afleggen dan beroepsactieve mensen. In de leeftijdcategorie 70+ stijgt dit percentage licht, maar blijft het aandeel laag in vergelijking met jonge bestuurders.

Een rijvaardigheidstest vanaf een bepaalde leeftijd staat al lange tijd ter discussie, en zou hierop een antwoord kunnen bieden, maar is tot op vandaag nog geen realiteit. Ook voor modelouderen is de weg naar een goedkope autoverzekering dus vaak een hobbelige rit.

Betaal je als jongere of oudere bestuurder dus meer voor je autoverzekering? Het antwoord is genuanceerd.

Benieuwd welke invloed je leeftijd heeft op jouw autoverzekering? Bereken hier de kostprijs van je autoverzekering op Independer.be.

Lees ook op Mijnvergelijker.be: 

De joker bij een autoverzekering

De wetten en regels omtrent autorijden

Wanbetalers: wat gebeurt er als je jouw autoverzekering niet op tijd betaalt?