Dakkoffer op je auto installeren? Wat zegt je verzekering?

Man laadt dakkoffer van de auto om op reis te vertrekken
blank
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Deze zomer met de auto op reis? Als je opbergruimte in je koffer te kort hebt, is een dakkoffer de oplossing. Maar waarop moet je letten als je hem installeert en ben je verzekerd als er iets misloopt? 

Kan op elke auto een dakkoffer?

Op elke auto plaats je een dakkoffer. Zorg er alleen voor dat de koffer aan voor- en achterkant niet te veel uitsteekt. Daarentegen is de dakdrager wel autospecifiek. Beter koop je dan ook de dakdrager die voor je auto (en autodak) ontworpen is. 

Dakkoffer installeren

Voordat je een dakkoffer kan installeren, moet u eerst dakdragers op het dak van je auto bevestigen. Hou hierbij rekening met de hoogte en de breedte van de dakdragers. Hoe breed of hoog de dakdragers mogen zijn, vindt u op de dakkoffer met het label ‘Max B/H dakdragers.’ Het bevestigingssysteem van een dakkoffer bestaat meestal uit een U-beugel. De U-beugels moet je aan de onderkant van de dakkoffer bevestigen. Je zet de dakkoffer gemakkelijk vast met snelsluiters of quickdocks, die merken als Thule, Hapro en Whispar in hun gamma hebben. 

Tip: Kies voor een koffer met een matte finish als je je koffer ‘als nieuw’ wil houden. Op dakkoffers die glimmen zie je immers veel vlugger krassen en andere beschadigingen.

Dakkoffer laden

Laad de dakkoffer niet met de zwaarste bagage. Zo blijft het zwaartepunt van de auto zo laag mogelijk. Leg 50% van de bagage tussen de dakdragers. De rest van de bagage verspreid je tussen de voor- en achterkant van de dakkoffer. 

Tip: Denk ook even na over hoe je de dakkoffer wil openen: achteraan de wagen of opzij. Wat vind je het meest praktisch? Idealiter kies je natuurlijk voor een dakkoffer die je aan beide kanten kunt opgenomen. Zo’n duo-model is het makkelijkst om te vullen.

Dakkoffer autoverzekering

Als je een dakkoffer en een dakdrager installeert, dan moet je dat doorgeven aan je verzekeraar. Zo wordt je dakkoffer mee opgenomen in je polis. Daarvoor betaal je wel wat extra premie, maar je bent dan ook goed verzekerd. Enkel bij een full omnium zijn de kosten van de eigen materiële schade (dus ook je dakkoffer en de inhoud) gedekt als je bij een ongeval in fout bent. Heb je een full omnium-verzekering of een mini-omnium, dan is je dakkoffer ook verzekerd tegen diefstal en vandalisme. 

 Vertrek jij binnenkort op reis (met over zonder dakkoffer?). Kom via een vergelijking te weten welke verzekering voor je auto geschikt is.