Een kinderstoel in de auto plaatsen? Dit zijn de regels!

Jong meisje trekt vanuit auto een foto van buiten terwijl jongen naast haar zit
blank
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen
Hoe plaats je je kinderen (of die van iemand anders) correct in een kinderzitje in je auto? De wetgeving hierrond is duidelijk. Maar welke regels gelden, lijst Mijnvergelijker.be nog even voor je op.

Kinderstoel in de auto: regels in België

Het is verplicht om elk kind jonger dan 18 jaar en kleiner dan 1.35 meter te vervoeren in een kinderbeveiligingssysteem. Is het kind ouder dan 18 jaar? Dan mag het kind zelf kiezen tussen de gewone veiligheidsgordel of een kinderbeveiligingssysteem.

Een kinderbeveiligingssysteem betekent dat het autozitje correct aangebracht is in de auto. Deze procedure verschilt van merk tot merk. Soms moet het met de veiligheidsgordel, soms met bevestigingshaken. In de handleiding van je auto vind je de juiste info daaromtrent, maar je kunt ook terecht op de website van je automerk.

Tip: Let op met tweedehandszitjes. Soms kunnen die beschadigd zijn geraakt tijdens een ongeval, en dus niet meer correct werken. Bovendien moet je ook op het keurmerk letten.

Regels andermans kinderen in een kinderstoel moet plaatsen

Normaal gezien mag je maar zoveel personen vervoeren als er zitplaatsen (gordels) zijn in je auto. Voor kinderen is dat niet anders. Er is maar één uitzondering: als je af en toe kinderen van iemand anders vervoert over een korte afstand en je hebt niet voldoende kinderzitjes, dan moet je je hieraan houden:
• Kinderen jonger dan drie jaar: mag je NIET vervoeren.
• Kinderen vanaf drie jaar: moeten achterin zitten en de gordel dragen.
• Je eigen kinderen moeten daarentegen ALTIJD in een gepast zitje.

Wat als je het niet correct doet?

Vervoer je kinderen niet op een correcte manier, dan kun je daarvoor fiks beboet worden.
• Kinderen kleiner dan 1,35 meter die niet in een correct zitje vervoerd worden: 174 euro boete (overtreding van de derde graad).
• Kinderen vanaf 1,35 meter groot die geen veiligheidsgordel dragen: 116 euro boete (overtreding van de tweede graad).

En wat met je autoverzekering?

Als na een auto-ongeval blijkt dat je gewonde kind niet correct vastgemaakt was, dan zou dat problemen kunnen opleveren met je autoverzekering.

Birgit Verbruggen van Mijnvergelijker.be: “De BA-verzekering vergoedt de schade van de tegenpartij en van je passagiers wanneer je een ongeval veroorzaakt. Als blijkt dat een verkeerd gebruik van een gordel of een kinderzitje een aandeel heeft in de verwondingen van een kind, dan kan een verzekeraar je mee aansprakelijk stellen voor deze verwondingen, en dus ook voor de medische kosten die daaraan verbonden zijn.”