Je autoverzekering tijdelijk opzeggen als je overwintert in het Zuiden: een goed plan?

Familie is met de auto opweg naar Spanje op er te overwinteren
blank
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Nooit eerder kochten zoveel Belgen een woning in Spanje als vorig jaar. Veel kans dus dat velen er zullen overwinteren: voor het betere weer, en mogelijk ook om de hoge prijzen in België te ontvluchten. Heeft het zin je autoverzekering tijdelijk stop te zetten als je langere tijd in het buitenland verblijft? Mijnvergelijker.be zocht het uit.

Tijdelijke stopzetting: complexer dan het lijkt

Op het eerste gezicht lijkt het een evidentie om je autoverzekering in België tijdelijk stop te zetten als je in de winter langere tijd naar het Zuiden trekt. In werkelijkheid is het toch tamelijk ingewikkeld omdat je veel meer moet doen dan enkel je makelaar verwittigen.

Geen minuut meer rijden met je auto

Je autoverzekering een paar maanden on hold zetten, kan helaas niet. Een auto moet verzekerd zijn, zelfs als je een paar maanden in het buitenland verblijft. Dit betekent dat je ook je autopremie blijft doorbetalen. De meeste verzekeraars laten het dus niet toe. Laten ze het wel toe, dan gebeurt dit in zeer nauwe samenspraak met de verzekeraar.

Je nummerplaat laten schrappen

Je nummerplaat schrappen is niet eenvoudig. Bovendien laat niet elke verzekeraar dit toe. Bij de schrapping van een nummerplaat moet je vaak zelf een nieuwe polis onderhandelen. Dit kan je een lagere, maar ook hogere premie opleveren. Ook eventuele kortingen ben je vaak kwijt. 

Als je verzekeraar het toch toelaat, vragen ze meestal om je nummerplaat te laten schrappen bij de DIV, de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen. Dat doe je door je nummerplaat naar de DIV te sturen. Het te veel betaalde deel van de wegenbelasting krijg terug. Om je auto nadien weer te laten inschrijven, moet je je verzekeraar verwittigen en opnieuw aankloppen bij de DIV voor een nieuwe nummerplaat. Laat je hetzelfde voertuig opnieuw inschrijven als eigenaar, dan hoef je de BIV (Belasting op Inverkeersstelling) niet meer te betalen. Maar je betaalt nog wél voor de nieuwe nummerplaat. Veel gedoe dus om een paar maanden niet met de auto te rijden!

Wat bij schade aan je auto?

Laat je je mini-omnium of full omnium schrappen, dan is je auto niet meer verzekerd tegen diefstal, storm, brand en vandalisme. Hem op een veilige plaats kunnen stallen terwijl je weg bent, is dus cruciaal.

Een beter alternatief: een lagere kilometerschaal

In plaats van je verzekering een paar maanden te laten schrappen, kan je beter kiezen voor een lagere kilometerschaal. Die levert een fikse korting op je jaarlijkse verzekeringspremie op. Je verzekeringspremie is immers gebaseerd op het aantal kilometer dat je jaarlijks aflegt. Beland je in een lagere kilometerschaal, dan betaal je dus een lagere premie. 

Een chauffeur die meer dan 30.000 km per jaar aflegt, betaalt bijvoorbeeld 6% meer premie dan iemand die jaarlijks maar 10.000 km doet. Rij je nog minder, dan wordt het verschil zelfs nog groter. Als je in het buitenland overwintert en je auto in België laat, leg je zonder twijfel minder kilometers af dan normaal. Check minstens één keer per jaar in welke kilometerschaal jij zit en verander van verzekering indien nodig!

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!