Met de auto op reis? Check je autoverzekering voor vertrek!

Man vraagt schadeattest op bij verzekeraar
blank
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

De grote touroperators zien dat veel Belgen hun zomerreis nu al vastleggen. Maar wie met de auto op reis gaat, beschikt beter of een goede verzekering. Neem je autoverzekering onder de loep voor een feilloze autorit. 

Geldige verzekeringskaart en pechbijstand zijn een must

Wie met de auto op vakantie gaat, moet over een geldige verzekeringskaart beschikken. Normaal met je in elke Europees land gedekt, maar er zijn uitzonderingen. Check voor de zekerheid het witte papieren formulier om te weten waar de dekking geldt. Onder ‘dekkingsgebied’ staat op het formulier de tekst ‘Deze kaart is geldig in de landen die niet zijn doorgehaald’ met daaronder een lijst van landen.

Dat je niet in elk Europees land verzekerd bent, is niet onlogisch. Zo ben je bijvoorbeeld niet in Albanië verzekerd omdat er veel autodiefstallen zijn. Ook in Noord-Macedonië en Montenegro is er meestal geen dekking. In Cyprus heb je alleen dekking van je verzekeraar in de delen die bestuurd worden door de regering van de Republiek Cyprus. 

Autoverzekering is niet geldig

Breng je verzekeraar op de hoogte als je autoverzekering niet geldig is op je vakantiebestemming. Hij kan dan een tijdelijke uitbreiding van je polis voorzien waarvoor je een bijpremie betaalt.

Pechbijstand niet inbegrepen

Een pechbijstand is niet automatisch inbegrepen in je Belgische autoverzekering of full omnium. Een pechbijstand kan je apart afsluiten of in combinatie met je autoverzekering. Daarnaast kan je je pechverhelping ook uitbreiden met bijvoorbeeld een vervangauto of pechbijstand in heel Europa. Ook kan je de bijstand optioneel aanvullen met een medische reisbijstand. 

Sluit je de bijstand af bij je gewone autoverzekeraar, dan kan je dat een korting tot 30 euro op de pechbijstand opleveren. Informeer even bij je verzekeraar.

Wetgeving voor huurauto

Als je in Europa een auto huurt, ben je automatisch verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid. Deze dekt de materiële en lichamelijke schade aan derden. Buiten Europa is dat niet altijd het geval, en moet dat expliciet in het verhuurcontract staan. 

Extra waarborgen bij een huurauto

Als je voor je vakantie een huurauto boekt, dan is daar vaak een verzekering bij inbegrepen. Check op voorhand welke waarborgen zijn inbegrepen bij de huurprijs. Bij sommige huurmaatschappijen is de eigen schade, diefstal en schade door vandalisme inbegrepen in de huurprijs. Bij andere moet je soms wel nog een extra verzekering aanschaffen, de zogenaamde CDW (Collision Damage Waiver). Deze verzekering dekt de schade aan derden en de materiële schade aan de wagen.

De franchise kan makkelijk oplopen tot 1.000 euro. Je kan ook dat risico vooraf afkopen (de zogenaamde ‘Super Cover’), maar dan stijgt je dagelijkse huurprijs. Hou hier allemaal rekening mee als je prijzen van verschillende huurauto’s met elkaar vergelijkt. Indien je dat wenst, kan je altijd nog optionele waarborgen toevoegen. 

Geen dubbele verzekeringen

Let op dat je geen dubbele verzekeringen afsluit. Ook als je online via een boekingsplatform een verzekering afsloot, biedt de verhuurder je ter plekke som dezelfde verzekeringen aan. 

Als je pechverhelping wil voor je huurauto, moet je daarvoor vaak een extra verzekering afsluiten. Soms ben je daarvoor al (gedeeltelijk) gedekt als je in België over een kredietkaart beschikt. Zo voorzien sommige kredietkaarten in een beperkte reisbijstand en pechverhelping. Maar check dit eerst met de uitgever van je kredietkaart.