De terugkeer naar kantoor betekent voor veel bestuurders ook opnieuw meer kilometers malen. Dat heeft mogelijk ook een invloed op de keuze tussen een klassieke autoverzekering en een kilometerverzekering. Maar wat kies je nu het best in welke situatie? Mijnvergelijker.be adviseert.
De coronacrisis en het verplichte thuiswerk maakten een polis gebaseerd op het aantal gereden kilometers voor veel bestuurders aanlokkelijker. Met een kilometerverzekering geldt namelijk het principe: hoe minder je rijdt, hoe minder je betaalt. Ethias biedt een kilometerverzekering aan voor wie jaarlijks 10.000 kilometer of minder rijdt. Al zijn er wel enkele voorwaarden aan verboden. Zo moet je bonus malus 2 of lager zijn en geldt 26 jaar als minimumleeftijd. Wie aan die premie voldoet, geniet 15 procent korting op de premie van de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) en 10 procent korting op een omnium.
“Of het voor mensen interessant blijft om een kilometerverzekering te nemen nu ze weer meer de baan op moeten, is eigenlijk simpel te achterhalen”, zegt Steve Jacobs van Ethias. “Kijk gewoon naar de kilometerteller. Rijd je nog steeds 10.000 kilometer of minder? Dan behoud je best gewoon de verzekering. In het andere geval ben je eigenlijk verplicht over te schakelen om volledig gedekt te blijven.” Stel dat je tóch meer dan het vooropgestelde aantal kilometers rijdt, dan moet je bij een controle – of in het slechtste geval een ongeval – de achterstallige premie nabetalen. Die regels verschillen van verzekeraar tot verzekeraar.
Leestip: Hoe wordt de premie van een kilometerverzekering precies berekend?
De ideale verzekering? Een individueel gegeven
“Het is praktisch onmogelijk om de beste verzekeringsoptie voor iedereen te definiëren”, vult Steve Jacobs van Ethias aan. “Net omdat de geknipte autoverzekering verschilt van bestuurder tot bestuurder. Zo is je leeftijd van belang – op jonge leeftijd zonder veel rijervaring betaal je meer – maar ook het soort wagen, het vermogen, het type brandstof en uiteraard uw rijverleden spelen een rol. Wanneer je als hoofdbestuurder in het verleden al schadegevallen had, zal de premie automatisch hoger liggen.”
Autoverzekeringen bij verzekeraars kunnen bovendien ook onderling sterk verschillen. Een kilometerverzekering bij verzekeraar A is dus niet automatisch goedkoper dan een klassieke autoverzekering bij verzekeraar B. De voorwaarden en prijzen goed vergelijken en een gedetailleerde berekening maken, luidt daarom de boodschap.
Tip: Welke verzekering past bij jouw profiel? Maak een simulatie via Mijnvergelijker.be
Belfius Direct Verzekeringen
Belfius Direct Verzekeringen, vroeger Corona Direct, is de enige verzekeraar die effectief met het aantal gereden kilometers werkt. De premie van de kilometerverzekering bestaat uit naast een vast deel ook uit een variabel deel dat gebaseerd is op het aantal gereden kilometers. “Voor 9 op de 10 Belgen is een kilometerverzekering tot 50 procent goedkoper”, beweert de verzekeraar. Het principe van Belfius Direct Verzekeringen werkt als volgt: als bestuurder geef je aan hoeveel kilometer je op jaarbasis zult rijden. Op die basis gebeurt de premieberekening.
Op het einde van het jaar berekent Belfius Direct Verzekeringen je premie opnieuw aan de hand van het werkelijk aantal gereden kilometers. Heb je na één jaar minder gereden dan geschat? Dan betaalt de verzekeraar het verschil terug. Meer gereden? Dan leg je bij. Vanaf 25.000 kilometer per jaar krijg je een vlak tarief en moet je voor extra gereden kilometers niets meer bijbetalen, hoeveel je ook rijdt.
Yuzzu
Bij Yuzzu wijzigt de omvang van de korting op de premie van de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering in functie van het aantal kilometers dat je jaarlijks aflegt. Rijd je minder dan 2.500 kilometer, dan krijg je 50 procent korting op je BA-verzekering, tussen 2.500 en 5.000 km per jaar gaat het om 40 procent korting en zo gaat de rekensom verder.
Benieuwd of ook jij kan besparen op je autoverzekering? Vergelijk de premies op Independer.be.
Lees ook op Mijnvergelijker.be
De keuze van je auto heeft een invloed op de prijs van je autoverzekering: hierop moet je letten
Autoverzekering fors duurder wanneer je in een stad woont
Besparen op je autoverzekering: heeft het zin om aanvullende verzekeringen op te zeggen?