Weekend in de Ardennen: aanrijding met wild kost je veel geld

Hert loopt op de weg terwijl auto's aankomen
blank
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Wie af en toe op weekend gaat in de Ardennen of Limburg heeft het misschien zelf al meegemaakt: een ree, hert of zwijn dat in het donker de weg oversteekt. Maar wat als je tegen het wilde dier rijdt en je auto beschadigd is? 

Door de groeiende everzwijnpopulatie komen everzwijnen nu ook regelmatig in Limburg voor. Een wild zwijn kan de snelheid en het gevaar van een aankomende auto niet inschatten en steekt zomaar over. De aanrijding met een everzwijn kan voor grote materiële en lichamelijke schade zorgen. Het dier overleeft een aanrijding vaak niet of kan er ernstige verwondingen aan overhouden. Een gekwetst everzwijn kan bovendien plots je auto aanvallen. Onderschat de impact van het ongeval niet. Je auto kan na een aanrijding zelfs perte-totale verklaard worden. Goed verzekerd zijn is dus de boodschap.

Is een aanrijding met dieren gedekt door je autoverzekering?

Of een aanrijding met wild is gedekt, hangt af van welke autoverzekering je hebt: 

  • BA-autoverzekering: een BA-verzekering dekt alleen de schade die je aanricht aan derden. Rij je een wild dier aan, dan is je eigen schade dus niet verzekerd.
  • Mini-omnium of full omnium: beide verzekeringen omvatten de waarborg ‘botsing met dieren’.

Opgelet: bij een mini-omnium krijg je enkel de schade vergoed als er rechtstreeks contact is met het wilde dier. Dat wil zeggen dat je verzekeraar materiële schade vergoedt als je een dier aanrijdt. Doe je daarentegen een poging om het dier te ontwijken en bots je daardoor tegen een boom, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de schade. De verzekeraar ziet dit als een ander soort schade, de zogenaamde gevolgschade. Een dier proberen te ontwijken, is dus niet altijd de beste zet.

Wat als er een jachtpartij aan de gang is?

Sinds september is het jachtseizoen weer gestart in Wallonië. Rij je een wild dier aan en kan je bewijzen dat dat gebeurde tijdens een jachtpartij, dan kan je de organisator van de jachtpartij daarvoor aansprakelijk stellen. De organisator kan dan zijn verplichte jachtverzekering aanspreken om je schade te vergoeden.

Wat moet je doen als je een wild dier aanrijdt?

  1. Verwittig de politie om een proces-verbaal van het ongeval te laten opmaken. Kunnen ze niet ter plaatse komen, dan moet je binnen de 48 uur aangifte doen.
  2. Neem foto’s van het ongeval en zoek eventuele getuigen.
  3. Verwittig onmiddellijk je verzekeraar van wat er gebeurd is, zodat hij een schadedossier kan opstarten.

Auto-ongeval met loslopende hond

Het grootste verschil tussen een ongeval met wild of een loslopende hond is de aansprakelijkheid. De aansprakelijkheid bij een loslopende hond is namelijk gemakkelijk te achterhalen. Rijdt een andere chauffeur je huisdier aan, dan ben jij verantwoordelijk voor die schade. Net daarom is een familiale verzekering (BA-familiale) onmisbaar. Die verzekering dekt de schade die jij, iemand uit je gezin of je huisdier veroorzaakt aan derden. De verzekering dekt zowel de lichamelijke als materiële schade aan derden.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk verschillende verzekeraars en weet je meteen of je kan besparen op je verzekering.