Niets boven een zomerse barbecue met vrienden of familie. Helaas loopt er ook al eens iets mis. Mijnvergelijker.be legt uit welke schade gedekt is door je brandverzekering en welke niet.
Welke schade is gedekt door je verzekering bij een barbecue?
We zoomen in op de meest voorkomende schadegevallen bij een barbecue.
Je barbecue veroorzaakt brand
Komt er door een defect een steekvlam uit je gasbarbecue, en zet die je terras, je haag of zelfs je huis in lichterlaaie? Gelukkig kan je in dat geval rekenen op je brandverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van een steekvlam, en brand in de vorm van uitslaande vlammen. Sta je te dicht bij je barbecue en raakt je kleding beschadigd, dan moet je zelf opdraaien voor de kosten. Ook als een steekvlam een brand veroorzaakt op het terras van je buren, is de schade gedekt door je brandverzekering. Het gaat dan zowel om schade door de brand zelf, als om de gevolgschade door bijvoorbeeld het bluswater van de brandweer.
Je barbecue waait weg door een zomerstorm
Door de klimaatverandering neemt de kans op stortbuien of stormen toe. Je verplichte brandverzekering (woonverzekering) dekt schade door stormen en natuurrampen aan gebouwen, en doorgaans ook aan bijgebouwen, zoals een tuinhuis of serre. Aangezien tuinmeubelen en een losstaande barbecue geen essentieel onderdeel van een gebouw zijn, heb je wel een bijkomende inboedelverzekering nodig om dekking te genieten. Staat je barbecue in je tuinhuis, dan zit je met een inboedelverzekering in principe safe bij stormschade. Staat hij buiten, dan check je best je polisvoorwaarden. Voor tuinmeubelen en tuindecoratie kan je ook een bijkomende tuinverzekering voor losstaande spullen afsluiten.
Check in de algemene voorwaarden van je brandverzekering ook vanaf welke windsnelheden stormschade wordt vergoed. Wettelijk gezien is er sprake van een storm vanaf een windkracht van 100 kilometer per uur. Sommige verzekeraars spreken echter al van een storm bij een windkracht vanaf 80 kilometer per uur, en voorzien dan ook de nodige dekking. Hagelschade is standaard gedekt.
Diefstal van je barbecue
Zijn dieven aan de haal gegaan met je barbecue? Of het verlies vergoed wordt, verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Sommige verzekeraars komen alleen tussen bij diefstalschade als de verzekerde goederen in een afgesloten tuinhuis stonden. Voor spullen die buiten staan, moet je vaak een aparte tuinverzekering afsluiten. Andere verzekeraars dekken een gestolen barbecue wél onder de waarborg diefstal in het standaardcontract.
Je kind of buurjongen verbrandt zich aan je barbecue
Of je eigen zoon of je buurjongen zich aan je barbecue verbrandt, maakt een groot verschil.
- Je eigen kind: als ouder ben je verplicht je kinderen te waarschuwen dat ze niet te dicht bij de barbecue mogen komen. Verbrandt je zoon of dochter zich toch aan het barbecuerooster, dan draai je als ouder zelf op voor de medische kosten.
- Je buurjongen: stoot je per ongeluk je barbecue om en loopt een van je gasten daardoor lichamelijke schade op, dan ben jij aansprakelijk en moet jij de materiële en lichamelijke schade vergoeden.
Heb je een aanvullende familiale verzekering (gezinsverzekering) afgesloten? Dan komt die bij schade aan derden goed van pas. Ze dekt namelijk de lichamelijke en materiële schade die jij, een gezinslid of je huisdier per ongeluk toebrengen aan een derde of zijn bezittingen.
Voedselvergiftiging na een barbecue
Wanneer iemand een voedselvergiftiging oploopt na een barbecue bij je thuis, speelt er zich een gelijkaardig scenario af als hierboven. Wordt een van je gasten ziek door jouw nalatigheid, dan ben je als gastheer aansprakelijk. Een familiale verzekering komt dan goed van pas. Loopt een van je eigen gezinsleden een voedselvergiftiging op en moet je naar het ziekenhuis? Dan dekt je gezinsverzekering de schade helaas niet. Gelukkig kan je dan wel een beroep doen op je verplichte ziekteverzekering.