Een vakantiehuisje op reis? Ook dit is door je eigen brandverzekering gedekt

Oudere man en vrouw zitten aan ontbijttafel in vakantiehuis
blank
Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Als je een vakantiehuisje huurt, hoef je eigenlijk geen bijkomende verzekering af te sluiten. Je eigen brandverzekering beschermt je ook als je met vakantie gaat. Mijnvergelijker.be overloopt de spelregels.

Ben je goed verzekerd als je tijdens de vakantie een huisje of chalet huurt? Als je een huisje huurt bij een boekingsplatform of een vakantiehuisverhuurder, kun je meestal rekenen op een inbegrepen aanvullende verzekering. Maar zelfs al huur je bij een particuliere aanbieder, dan hoef je niets speciaals te doen om je vakantieverblijf te verzekeren.

Als je een woning of flat huurt in België als hoofdverblijf en je daarvoor de verplichte huuraansprakelijkheidsverzekering of brandverzekering en een bijkomende inboedelverzekering afsloot, dan komt die ook tussen bij schade tijdens de huur van een vakantiehuis in binnen- of buitenland.

Dat wil dus zeggen dat als je per ongeluk iets beschadigt aan het vakantiehuis of aan de inboedel tijdens je verblijf, de schade gedekt is door je eigen verzekering. De regeling geldt ook voor wie een eigen huis of appartement bezit, en een vakantiehuis huurt.

Twee voorwaarden

Er zijn wel twee belangrijke voorwaarden. Er is alleen sprake van een ‘vakantieverblijf’ als je er niet langer dan 120 dagen per jaar verblijft. Bovendien mag je niet de eigenaar zijn van het vakantieverblijf, maar mag je enkel huren.

Voldoe je aan deze twee voorwaarden, dan geldt je brandverzekering van je hoofdverblijf (huurwoning of eigen huis) ook voor je vakantieverblijf. Je hoeft er niets speciaals voor te doen of aan te geven, je bent automatisch verzekerd. Wel belangrijk: zorg er zeker voor dat je een inboedelverzekering hebt, anders zijn de spullen die je eventueel beschadigt niet gedekt.

De verzekering betaalt in het geval van schade maximaal het verzekerde bedrag van je huurdersaansprakelijkheid of inboedelverzekering.

Jij als eigenaar van een tweede verblijf

Ben je eigenaar van een tweede verblijf in ons land, dan geldt de brandverzekering van je hoofdverblijf niet voor die tweede woning. Als eigenaar van een tweede verblijf moet je een aparte brandverzekering afsluiten voor dat tweede verblijf.

Dat kan bijvoorbeeld een bijkomende verzekering zijn, gekoppeld aan je eerste brandverzekering voor je hoofdverblijf. Sommige verzekeraars geven dan een voordelig tarief voor die tweede polis.

Welke aanvullende verzekeringen sluit je het beste af?

Ook voor een tweede verblijf zijn aanvullende verzekeringen geen overbodige luxe.

De inboedelverzekering dekt je inboedel en persoonlijke spullen in je tweede verblijf bij schade, zoals bij brand, storm, hagel, water en natuurrampen zoals een aardbeving en overstroming.

Je kunt ook je brandverzekering bijkomend uitbreiden met een waarborg inbraak of diefstal. Die waarborg dekt niet alleen je gestolen spullen, maar ook de schade als gevolg van de inbraak. Zeker voor een tweede verblijf is dat een must. Je bent er immers niet permanent aanwezig, en dus verhoogt de kans op inbraak.

Als derde verzekering kun je nog een rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Die dekt de gerechts- en advocatenkosten die je betaalt als een schadegeval leidt tot betwistingen.