Het startsein voor de zomerfestivals is gegeven. Weet jij welke schadegevallen wel of niet gedekt zijn op de festivalweide? Mijnvergelijker.be zocht het voor je uit.
Welke schade is wel en niet gedekt op de festivals?
Auto-ongeval op de festivalparking
VERZEKERD
Bij een ongeval dekt de verplichte verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) de schade die je veroorzaakt aan de auto van een ander. Wil je verzekerd zijn voor de schade aan je eigen wagen, dan heb je een full omnium nodig. Die vergoedt ook je eigen materiële schade bij een ongeval waarvoor je zelf verantwoordelijk bent.
Je breekt de bril van een andere festivalganger
VERZEKERD
Breek je per ongeluk de bril van een medefestivalganger, dan vergoedt je familiale verzekering de kosten. Je familiale verzekering of gezinsverzekering dekt namelijk de lichamelijke en materiële schade die jij, een gezinslid of je huisdier per ongeluk berokkenen aan een derde of zijn bezittingen. Je kan de verzekering als aanvullende waarborg afsluiten bij je brandverzekering. Ongeveer 80 procent van de Belgen kiest voor deze niet-verplichte verzekering.
Je breekt je eigen bril tijdens het feesten
NIET VERZEKERD
Ga je iets te wild te keer tijdens de afterparty op de festivalweide en breek je daarbij je bril, dan is de schade in principe niet gedekt. Brak je bril na een onopzettelijke duw van een andere feestvierder, dan kan hij een beroep doen op zijn familiale verzekering om je te vergoeden.
Diefstal op de festivalweide
NIET VERZEKERD
Steelt iemand je smartphone uit je broekzak, dan is je standaardverzekering niet toereikend. Sloot je een aparte verzekering voor je smartphone af, dan komt je verzekeraar wel tussen bij diefstal.
Diefstal uit je tent
NIET VERZEKERD
De meeste festivalorganisatoren wijzen elke aansprakelijkheid bij diefstal af. Als iemand spullen uit je tent steelt, komt ook je verzekeraar niet tussen. De diefstalverzekering die je bij je brandverzekering afsloot, vergoedt enkel de schade bij diefstal in een ‘vast’ vakantiehuisje of hotel. Bezoek je een festival tijdens je reis en sloot je een aparte reisverzekering af? Dan is diefstal normaal gezien wel gedekt.
Lekke band bij het verlaten van de parking
VERZEKERD
Een pechbijstand of bijstandverzekering verzekert je tegen autopech in binnen- en buitenland, dus ook tegen een lekke band. Ook de kosten van een takelwagen worden vergoed. Je hoeft je dus geen zorgen te maken wanneer je auto vastzit in de modder, of wanneer je koppeling het begeeft en je auto naar een garage wordt gesleept. Soms is zelfs bijstand aan personen inbegrepen.
Je kan je gewone autoverzekering uitbreiden met de ‘optie pechbijstand’. Je kan echter ook een aparte verzekering bij pechverhelpers zoals VAB of Touring afsluiten. Kies je voor een bijstandverzekering bij de verzekeraar waar je ook je gewone autoverzekering afsloot, dan kan het je soms tot 30 euro korting opleveren!