Je huisbaas kan niet zomaar allerlei kosten aan jou doorrekenen. Maar welke vaste kosten mag hij wel aanrekenen, en welke niet? En hoe zit het met prijsverhogingen als je al jaren in hetzelfde huis woont? Mijnvergelijker.be legt je uit wat jouw rechten zijn en hoe je jezelf het best kan beschermen tegen onverwachte verrassingen.
Wist je dat in het Vlaams Gewest precies geregeld is welke vaste kosten je huisbaas wel en niet aan jou mag doorrekenen? Dit staat in het Vlaams Woninghuurdecreet, dat van toepassing is op huurcontracten die sinds 2019 zijn afgesloten. Kort gezegd komt het erop neer dat alle kosten die verbonden zijn aan het gebruik van de woning voor de huurder zijn. Denk daarbij aan verbruikskosten voor water, gas en elektriciteit, maar ook gemeenschappelijke kosten voor de schoonmaak, het onderhoud en de verlichting van de gezamenlijke ruimtes in het gebouw. In sommige appartementsgebouwen zijn er geen aparte meters voor het waterverbruik, waardoor de huisbaas de waterfactuur kan verdelen en doorrekenen aan de huurders. Goed om te weten: dit principe geldt ook in het Brussels Hoofdstedelijk en Waals Gewest.
Hoe mag je huisbaas de vaste kosten precies doorrekenen?
Dat hangt af van wat er in jouw huurcontract staat. Er zijn namelijk twee manieren waarop de kosten aangerekend kunnen worden: via een forfait of provisie.
Forfait:
Als er een forfait oftewel een vast bedrag dat in je huurcontract staat, hoeft je verhuurder je geen jaarlijkse afrekening van de vaste kosten te geven. Dit bedrag mag hij in principe niet aanpassen tijdens de huurperiode, tenzij er specifiek in het contract staat dat het forfait geïndexeerd mag worden. Wil je huisbaas het forfait verhogen zonder indexatie, dan moet hij eerst jouw akkoord krijgen.
Provisie:
Bij een provisie betaal je maandelijks een voorschot op de kosten, naast je gewone huur. Dit voorschot wordt in je huurcontract vermeld. Het voordeel hiervan is dat je verhuurder aan het einde van het jaar een gedetailleerde afrekening moet maken van de werkelijke kosten die je hebt gemaakt. Als je te veel hebt betaald, krijg je het verschil terug. Dit systeem zorgt voor een eerlijke afrekening, terwijl een forfait niet altijd de werkelijke kosten weerspiegelt.
De verhuurder moet je altijd informeren als hij van plan is de provisie (dus het voorschot) te verhogen. Dit gebeurt vaak wanneer de energiekosten hoger zijn dan verwacht. Hij moet je ook helpen om de kosten beter te spreiden. Als je vindt dat de verhuurder de provisie te veel verhoogt, kan je aangeven waarom je het daar niet mee eens bent. Zonder jouw akkoord kan het huurcontract in principe niet zomaar worden aangepast.
Welke kosten zijn niet ten laste van de huurder?
De meeste vaste kosten die voortkomen uit slijtage zijn voor rekening van de verhuurder. Dit betekent bijvoorbeeld dat hij moet zorgen voor de herstelling van een raam dat niet meer sluit, of dat hij een defecte verwarmingsketel laat nakijken.
Kleine herstellingen, zoals het vervangen van lampen, zijn echter altijd ten laste van de huurder. De kosten voor een syndicus in een flatgebouw zijn doorgaans voor twee derde voor rekening van de verhuurder.