Tijdens de winter zijn er meer woninginbraken in vergelijking met de andere seizoenen. De meeste mensen denken dat hun brandverzekering automatisch alle schade dekt, maar is dat wel zo? Welke voorzorgsmaatregelen moet je zelf nemen en wat staat er precies in de kleine lettertjes van je polis? Mijnvergelijker.be legt het voor je uit.
Waarom heb je een inbraakverzekering nodig?
Met 37.460 geregistreerde pogingen tot woninginbraak in 2023 in België is een diefstalverzekering geen overbodige luxe. Daarom is het cruciaal om je standaard brandverzekering uit te breiden met een waarborg diefstal en vandalisme.
Deze aanvullende dekking doet meer dan enkel je gestolen spullen vergoeden. Ze dekt ook de gevolgschade van de inbraak. Denk maar aan een geforceerde deur, een gebroken raam of beschadigde sloten. Zelfs spullen die je in de tuin of op het terras hebt staan, zoals die dure gasbarbecue, vallen onder deze waarborg.
Je postcode bepaalt je premie
Wist je dat de kans op een inbraak sterk afhangt van waar je woont? Uit de criminaliteitsstatistieken van de federale politie blijkt dat de cijfers per gemeente enorm kunnen verschillen.
Dit risicoverschil heeft een directe impact op de prijs van je verzekering. Een verzekeraar zal voor een woning in een gemeente met een hoog inbraakrisico een hogere premie aanrekenen. Zo toont een vergelijking tussen de Brabantse gemeentes Haacht (24,3 feiten per 10.000 woningen) en Ukkel (99,6 feiten per 10.000 woningen) aan hoe groot die verschillen kunnen zijn. Het kan leiden tot premieverschillen van wel 10% per jaar!
Let op: diefstalverzekering komt niet altijd tussen
Een verzekering is een contract met twee partijen. Ook jij als verzekerde hebt een aantal plichten. De verzekeraar komt alleen tussen als je kan aantonen dat je je woning voldoende hebt beveiligd.
- Geen sporen van inbraak, geen vergoeding: als inbrekers binnenkomen via een raam dat op een kier stond of een niet-afgesloten deur, is er geen sprake van ‘inbraak’. In dat geval wordt dit gezien als nalatigheid en zal de verzekeraar de schade niet vergoeden. Sluit dus alles goed af, ook dat kleine wc-raampje, zelfs als je maar even de deur uit bent.
- Je woning moet bewoond zijn: een leegstaand huis is een makkelijker doelwit. Daarom eisen de meeste verzekeraars dat je woning voldoende bewoond is. De norm ligt vaak op een minimum van 250 nachten per jaar. Ben je voor een langere periode weg, bijvoorbeeld in een tweede verblijf? Dan kan je verzekeraar extra preventiemaatregelen eisen, zoals een alarmsysteem,of een hogere premie aanrekenen.
- Installatie van alarm zorgt voor korting: heb je een korting gekregen op je premie omdat je een alarmsysteem hebt geïnstalleerd? Dan ben je verplicht om dat alarm altijd in te schakelen als je vertrekt. Doe je dat niet, ook al ben je maar tien minuten weg, dan kan de verzekeraar bij een inbraak weigeren om tussen te komen.
Wat met dure juwelen of een kunstcollectie?
Heb je waardevolle spullen in huis, zoals een kunst- of stripboekencollectie, dure horloges of juwelen? Weet dan dat de standaard diefstalverzekering deze maar beperkt dekt. Vaak ligt het plafond voor juwelen rond de € 5.000 en voor andere waardevolle verzamelingen rond de € 50.000.
Controleer de exacte bedragen in je polis. Voor echt kostbare bezittingen sluit je best een bijkomende exclusieve verzekering af om volledig gerust te zijn.