Meer dan 90% van auto-ongevallen gebeurt tussen november en maart: wie is er aansprakelijk bij ongeval door weersomstandigheden?

Man belt hulpdiensten nadat hij bij hevige sneeuw met zijn auto in de berm is beland
blank
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Vroeg invallende duisternis, slecht weer, afvallende bladeren op de baan: tijdens de herfst- en wintermaanden heb je veel meer kans op een ongeval, blijkt uit de statistieken. Maar wanneer ben jij aansprakelijk als je een auto-ongeval hebt door winterse omstandigheden?

Het zijn duidelijke cijfers van het Waalse Agentschap voor Verkeersveiligheid. De ongevalfrequentie ligt in de herfst en winter veel hoger dan in andere periodes van het jaar. Meer dan 90 procent van de auto-ongevallen gebeurt tussen november en maart. De piek ligt in januari en februari, elk met respectievelijk 31 procent en 29 procent van het totaal. 

Sneeuw en ijs tijdens deze maanden zorgen namelijk voor gevaarlijke rijomstandigheden. In de herfst zijn hevige regenval, ijzel en het feit dat het sneller donker wordt de voornaamste oorzaken voor ongevallen. Hoe zit het met de aansprakelijkheid voor de schade als je ongeval veroorzaakt wordt door de weersomstandigheden?

1. Aquaplaning: niet altijd verzekerd met full omnium

Vanaf de herfst zorgt aquaplaning of watergladheid voor een verhoogd risico op ongevallen. Normaal zorgen de inkepingen in je banden ervoor dat het water wordt afgevoerd. Als de inkepingen een grote hoeveelheid water niet kunnen afvoeren, ontstaat er een laagje water onder je banden waardoor je de grip op het wegdek verliest en makkelijk slipt. 

Een mini-omnium en een BA-verzekering dekken schade als gevolg van aquaplaning niet. Ook bij een full omnium wordt je eigen schade bij een ongeval door aquaplaning niet altijd gedekt. Als de verzekeringsmaatschappij kan aantonen dat je banden in slechte staat zijn, dan kan ze het schadegeval betwisten. Gelukkig is dit meestal niet het geval. 

2. Slecht zicht wegens guur weer: verzekerd via full omnium

Als hevige regenval ervoor zorgt dat je veel minder ziet dan normaal, dan moet je als bestuurder je snelheid matigen en de nodige afstand met je voorligger houden. De gewone verzekering Burgerlijke aansprakelijkheid of mini-omnium dekt je eigen schade niet, enkel de full omnium doet dat. 

3. Beschadigde wegen door winterweer: verzekerd via full omnium

Alleen een full omnium verzekert je eigen schade bij een ongeval als gevolg van een beschadigd wegdek. Een beschadigd wegdek komt regelmatig voor op Belgische autostrades. Het kan gaan om plekken die ontstaan door het gebruik van slecht asfalt. Daardoor ligt er te veel water op het wegdek waardoor de kans op aquaplaning veel groter is. 

Daarnaast vergroten ook putten in de weg de kans op schade aan je wagen. De Vlaamse overheid moet normaal gezien waken over de staat van de wegen, maar dit gebeurt niet altijd. Je kan in principe een proces aanspannen tegen de overheid als je kan aantonen dat een gebrekkig onderhoud van de weg gezorgd heeft voor de schade aan je wagen. 

Heb je een verzekering rechtsbijstand, dan kun je nagaan bij een verkeersexpert welke kans je maakt om het proces te winnen.

6 rijtips voor de herfst

1. Matig je snelheid

Overdreven snelheid is de belangrijkste oorzaak van ongevallen bij regenweer. Pas je snelheid aan, zodat je banden geen contact verliezen met het wegdek. 

2. Zorg voor diep genoeg bandenprofiel

Een diep bandenprofiel voert het water optimaal af. Gladde banden zorgen voor een langere remweg. Winterbanden hebben een dieper profiel, en zijn wegvaster dan zomerbanden.

3. Zorg voor correct opgepompte banden

Zowel te hard als te zacht opgepompte banden verhogen het risico op aquaplaning. Check dus regelmatig de bandenspanning. De meest optimale druk hangt af van auto tot auto. 

4. Check je lichten en ruitenwissers

Mist, duisternis, regenbuien: zien en gezien worden is belangrijk. Laat m.a.w. regelmatig je verlichting controleren. Laat een lampje onmiddellijk herstellen als het stuk is. Hetzelfde geldt voor ruitenwissers.

5. Hou voldoende afstand met voorliggers

Op een nat wegdek is de remafstand voor een personenwagen maar liefst 2 à 3 keer langer dan normaal. Voldoende afstand houden zorgt voor een pak meer veiligheid.

6. Vermijd condens

Door het koude weer heb je ’s ochtends veel vaker last van condens. Dat kan je zicht belemmeren. Neem dus tijd om je auto voor te verwarmen of zorg voor een doekje in de auto om je ruit te reinigen.