In België zijn bepaalde verzekeringen verplicht en andere niet. Mijnvergelijker.be vertelt je aan welke verplichte verzekeringen je niet kan ontsnappen, en welke dekkingen eerder een goede aanvulling zijn op je basispolis.
Verplichte verzekeringen in België
De belangrijkste verplichte verzekeringen in België zijn de autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid en de brandverzekering voor huurders.
Autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid
Wie zich met een motorvoertuig op de openbare weg begeeft, is verplicht een autoverzekering BA (Burgerlijke Aansprakelijkheid) af te sluiten. Ze dekt de lichamelijke en materiële schade die je veroorzaakt aan derden bij een ongeval waarbij je in fout bent. Deze verzekering is verplicht zodat slachtoffers zeker vergoed worden als ze schade hebben geleden.
Brandverzekering huurdersaansprakelijkheid
Als huurder ben je zowel in Vlaanderen, Wallonië als het Brussels-Hoofdstedelijk Gewest verplicht een brandverzekering ‘huurdersaansprakelijkheid’ af te sluiten. Deze woningverzekering vergoedt minstens de schade veroorzaakt door brand, blikseminslag en ontploffingen aan het gebouw. Verder vergoedt ze schade veroorzaakt door stormen en natuurrampen.
De meeste brandverzekeringen bieden zelfs een ruimere dekking en beschermen je tegen:
- glasschade
- rook- of roetschade
- schade aan elektrische toestellen
- waterschade door een breuk van de leidingen, het overlopen van dakgoten of insijpelen van water door het dak
Niet-verplichte aanvullende verzekeringen
In België kan je tal van aanvullende verzekeringen afsluiten om je beter te beschermen in geval van problemen. Hoewel ze niet verplicht zijn, bieden ze heel wat voordelen.
Kleine of grote omnium voor je wagen
Indien je dat wenst, kan je je verplichte BA-verzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering mini-omnium of full omnium. Een kleine omnium biedt dekking bij schade door brand, (poging tot) diefstal, schade door natuurrampen, glasbreuk en een aanrijding met een dier. Een grote omnium vergoedt vrijwel alle materiële schade aan je eigen voertuig, ook wanneer je zelf verantwoordelijk bent.
Inboedelverzekering voor je woning
Het is sterk aan te raden je verplichte brandverzekering huurdersaansprakelijkheid –die enkel het gebouw beschermt– uit te breiden met een inboedelverzekering. Zo is de inhoud van je woning of appartement ook gedekt in geval van schade door brand, storm, hagel, water en natuurrampen (zoals een aardbeving of een overstroming). Denk bijvoorbeeld aan je meubels, kleding of huishoudtoestellen.
Inbraak- of diefstalverzekering
Bovenop je brandverzekering kan je bijkomend ook een waarborg afsluiten tegen inbraak of diefstal. Deze niet-verplichte verzekering vergoedt niet enkel je gestolen spullen, maar ook eventuele schade als gevolg van de inbraak, zoals een geforceerde deur of een ingeslagen raam.
Rechtsbijstandsverzekering
Een rechtsbijstandverzekering is een optionele verzekering, die je bovenop je brand- of autoverzekering kan afsluiten. Ze dekt de gerechts- en advocatenkosten die je betaalt als een schadegeval leidt tot betwistingen. Ook als het niet tot een procedure in de rechtbank komt, is een rechtsbijstandverzekering nuttig. Je verzekeraar zal namelijk via je advocaat altijd proberen tot een minnelijke schikking met de tegenpartij te komen.
Familiale verzekering
In ons land ben je niet verplicht een familiale verzekering af te sluiten. Toch is deze gezinsverzekering bijzonder interessant. Ben je bijvoorbeeld op bezoek bij vrienden en brengt een van je gezinsleden of je huisdier per ongeluk schade toe? Dan zal je familiale verzekering zowel de materiële als de lichamelijke schade vergoeden.
Uitvaartverzekering
Met een overlijdensverzekering bouw je tijdens je leven een kapitaal op om de kosten van je uitvaart te dekken bij overlijden. Deze optionele verzekering zorgt ervoor dat je familieleden niet met financiële zorgen blijven zitten. Hoe het werkt? Je betaalt een jaarlijkse verzekeringspremie die afhangt van je leeftijd, de periode waarover je de betalingen spreidt, het uit te keren bedrag en de gekozen formule.
Zo bespaar je op je verzekeringen!
- Vergelijk het marktaanbod: vind de beste polis tegen de beste prijs op Mijnvergelijker.be
- Bundel je verzekeringen: ga na of je korting krijgt als je meerdere polissen afsluit bij eenzelfde verzekeraar
- Vermijd overlappende dekkingen: controleer of je niet oververzekerd bent
- Laat je franchise aanpassen: kies een hogere franchise en verlaag je jaarlijkse premie
Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn facultatief, maar kunnen interessante voordelen bieden. Vergelijk het aanbod en bespaar!